Spisak: Ko je bio uz Srbiju, a koji naši susedi za Prištinu

Uz Prištinu su, između ostalih, bile i Crna Gora i Makedonija

Poznat konačan spisak zemalja koje su u utorak glasale protiv prijema Kosova u Interpol, kao i onih koje su bile uzdržane.

Podsetimo, o prijemu Kosova u Interpol glasalo se juče na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaijiu. Sam tok glasanja tekao je ovako: glasalo se u prvom krugu, zatim je određena pauza, pa je usledio i drugi krug, prenosi B 92.

Prema saznanjima koja smo preneli, pauza je iskorišćena kako bi prištinska delegacija pokušala da smanji broj prisutnih delegacija u sali pred drugi krug glasanja. Srpski predstavnik ministar Nebojša Stefanović oštro se tome usprotivio, pozivajući se na pravila i statut Interpola, u kom određivanje pauze tokom glasanja ne postoji, ali su se predsedavajući Generalnom skupštinom Interpola o to oglušili.

U ciframa to izgleda ovako: U prvom krugu za prijem Kosova u Interpol glasalo je 76 zemalja, 56 je bilo protiv toga, a 22 uzdržane. Ukupno: Glasale 154 zemlje.

Drugi krug izgleda malo drugačije: glasalo ukupno 135 zemalja, „za“ je bilo 68, „protiv“ 51, uzdržanih 16.

Danas je poznat i spisak zemalja koje su podržale Srbiju, odnosno koje su glasale da se Kosovo ne primi u Interpol, a taj spisak preneli su beogradski mediji.

Naime protiv prijema Kosova glasale su: Južnoafrička Republika, Angola, Argentina, Azerbejdžan, Belorusija, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Kambodža, Kamerun, Čile, Kina, Kipar, Kongo, Kuba, Eritreja, Španija, Grčka, Grenada, Gvineja, Ekvatorijalna Gvineja, Solomonska ostrva, Indonezija, Irak, Iran, Kenija, Kirgistan, Laos, Liban, Malezija, Maroko, Mauricijus, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Mozambik, Mjanmar, Namibija, Nepal, Uganda, Peru, Filipini, Dominikanska republika, DR Kongo, Rumunija, Rusija, Srbija, Sudan, Sirija, Tunis.

Prema za sada nezvaničnim informacijama uz Prištinu su, između ostalih bili: Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska. Mađarska je bila uzdržana.

 

Izvor Sputnjik, 21. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u