Turski vojni i obaveštajni vrh pozvan u Rusiju na konstulacije

Nije teško pogoditi da je glavna tema razgovora bila situaciji u Idlibu

Juče su na pregovore u ruski grad Soči doputovali turski ministar odbrane general Hulusi Akar i direktor Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) Hakan Fidan. Na već tradicionalnim zatvorenim pregovorima je rusku stranu predstavljao ministar odbrane general Šojgu i načelnik Generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov.

Nije teško pogoditi da je glavna tema razgovora bila situaciji u Idlibu i neuspeh Turske da u potpunosti ispuni svoje obveze iz sporazuma koji su o pitanju Idliba 17. septembra sklopili ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Što se turske strane tiče, delegacija je hitno letjela u Rusiju kako bi spasila zonu de-eskalacije sukoba u Idlibu, jer Damasku i njegovim saveznicima ponestaje strpljenja, a sukobi i bombardovanja cijele crte razgraničenja se nikako ne mogu nazvati primirjem.

Libanski izvori su danas izvijestili kako su sirijske elitne “Tigar” snage i NDF milicije spremane za pokretanje napada na islamističke militantne zapadno od Alepa, ali stručnjaci tvrde kako početak ove operacije ne treba očekivati prije pregovora između Rusije i Turske o Siriji, koji će se održati 28. novembra.

Nije teško pretpostaviti da će Rusija i Iran od Turske zahtijevati da konačno ispuni svoje obveze ili da se ne upliće u Asadove planove, koji je nakon pobjede na jugu zemlje izrazio namjeru da problem Idliba riješi vojnim putem.

Prema turskoj agenciji Anadolija, ruska delegacija je od turskih kolega tražila da ubrzaju posao i da “imaju u vidu nužnost ispunjenja obveza Turske u okviru sporazuma iz Sočija”. No, Turska će najvjerovatnije tražiti još jedno odlaganje, iako su prošla već dva roka za uklanjanje islamističkih grupa i njihovog teškog oružja iz područja u Idlibu koje je predviđeno da bude “demilitarizovana zona”.

Erdogan do sada nije bio u stanju da ispuni većinu svojih obveza i malo je vjerovatno da će to učiniti do 28. novembra. Moguće je da se za sada pokrene ograničena vojna operaciju u južnom Idlibu i sjeveroistočnoj Latakiji, gdje su koncentrisane jake snage Al-Nusra Fronta i saveznika sirijske Al-Kaide.

Takođe treba napomenuti da je prije puta u Rusiju general Hulusi Akar dao intervju za BBC i javno demantovao da je Turska prisluškivala konzulat Saudijske Arabije u kojem je ubijen saudijski novinar i disident Džamal Kašogi. Turski ministar odbrane je rekao da su Amerikanci potcijenili mogućnosti turske obavještajne službe, čime je mislio na ulogu koju MIT ima u iznošenju dokaza o učešću Saudijaca višeg ranga u ubistvu, iako nije spomenuo ime princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

GENERAL HULUSI AKAR O ODNOSIMA TURSKE I ZAPADA
“Turska se nije okrenula od Zapada. Upravo suprotno, Zapad je taj koji gura Tursku daleko od sebe”, izjavio je general Akar turskim novinarima uoči leta za Rusiju. Prema Akaru, ako Turska ima problema s nekoliko zapadnih država, to ne znači da se Ankara okrenula od Zapada kao celine.

“Turska ima niz problema s istočnim državama”, rekao je general Akar, prije svega misleći na Kurde na sjeveru Sirije i Iraka, ali i na sporove oko primata u sunitskom svijetu, poput onog koje trenutno u toku sa Saudijskom Arabijom.

PROTURSKI „UMERENI ISLAMISTI“ U SUKOBU SA SUPERNIČKIM GRUPAMA U AFRINU
U međuvremenu, što nije slučajno, proturske islamističke grupe u Afrinu su potvrdile kako su pokrenule operacije protiv jedne “neumjerene grupe”, koju su potpuno razoružali, a nekoliko njenih pripadnika je ubijeno, dok je komandant uhvaćen.

Uoči put u Soči je Turska htjela pokazati kako se zalaže za mir i red na teritoriji koju naziru islamističke grupe pod kontrolom Ankare.

Formalni razlog za “likvidaciju grupe” su bile pljačke, ubistva, otmice, silovanja i druge “demokratske aktivnosti sirijske opozicije”.

Riječ je o grupi Ahrar Al-Šarija, koja je na svojoj stranici potvrdila da je u sukobima u Afrinu ubila 25 boraca snaga koje deluju pod pokroviteljstvom Turske, dok je u svojim redovima imala 13 poginulih militanata, a cijelim su gradom tekle “rijeke krvi civila”. Nije poznata sudbina ostatka grupe, koju je u Afrinu, po nalogu Ankare, napala grupa Džaiš Al-Islam, budući da su obe dio šire proturske koalicije koja se bori na sjeveru zemlje protiv kurdskih snaga.

Stoga tvrdnje turskih vlasti u Afrinu kako neće tolerisati nikakvo nasilje protiv lokalnog stanovništva i prijetnje neposlušnim militantima različitim vrstama kazni treba uzeti s rezervom, a jučerašnji sukob kao akcije koje bi se u Sočiju ruskom vojnom vrhu mogle prikazati kao napori Turske u uspostavljanju reda i mira na teritorijima pod kontrolom Ankare.

Poraz jedne od “neumjerenih grupa”, ako je uopšte rasformirana, jer je Ahrar Al-Šarija kao borbena grupa nastala 2016. od ostataka raznih drugih poraženih ili rasformiranih islamističkih frakcija, trebalo bi da bude neka vrsta “poruke” ostalima da se ponašaju u skladu s vojnim pravilima i poštuju zakone.

Sa svoje strane, a ovaj put su u pravu, Kurdi kažu da je sve to fikcija i da oni koji su razoružali “tvrdoglave” nisu ništa bolji od njih, samo bolje prikrivaju svoje zločine. Kurdske YPG snage su poručile da neće zaustaviti gerilski rat u planinama Afrina u kojem svake nedelje širom regije uspijevaju likvidirati manje grupe antiruskih islamista i postavljaju im zasjede u kojima im uništavaju ratnu tehniku.

GENERAL ŠOJGU: SITUACIJA U SIRIJI TRAŽI HITNO REŠENjE
O detaljima razgovora predstavnika ruske i turske vojske iza zatvorenih vrata se, kao i obično, ne zna ništa. Čak je i ruski vojni portal “Crvena zvijezda” objavio samo kratko saopštenje general Šojgua novinarima, koji je rekao da je s turskim kolegom, generalom Hulusijem Akarom razgovarao o daljnjem radu na uspostavljanju područja demilitarizovane zone u Idlibu i situaciji u Siriji.

“Bili smo prisiljeni da bas pozvovemo jer situacija koja se razvija u Siriji traži naše trenutno rješenje i raspravu o ključnim pitanjima”, rekao je general Sergej Šojgu na početku sastanka s turskim kolegom u Sočiju.

“Dinamika kojom radimo nakon potpisivanja dokumenata u Sočiju o Idlibu zahtijeva podršku kako bi se preostali problemi riješili bez zastoja”, rekao je ruski ministar odbrane.

Prema riječima ruskog ministra odbrane se da zaključiti da je turska delegacija u Soči došla na iznenadni poziv ruskih kolega, a kako će se situacija dalje razvijati, to je za javnost nepoznanica.

Dogovor o uspostavljanju demilitarizovane zone u Idlibu je dio rusko-turskog memoranduma potpisanog 17. septembra u Sočiju, nakon razgovora predsjednika Rusije i Turske. Do danas je turska strana u tom smislu napravila malo, gotovo ništa, stoga postoji velika vjerovatnost pokretanja vojnih operacija na nekim dijelovima fronta.

U međuvremenu je sirijska vojska iz oslobođenog područja Al-Safe juče počela da povlači tešku vojnu opremu i dijelove jedinica, među kojima je teren s opremom prva napustila Palestinska oslobodilačka armija (PLA), provladina milicija koja se od početka rata bori uz sirijsku vojsku. Za pretpostaviti je da će oprema i ljudstvo biti poslati u granično područje Idliba.

Turska i dalje pokušava da odgodi ofenzivu sirijske vojske, ali ima sve manje manevarskog prostora, obzirom da ni turska vojska ni Ankari odane milicije ne mogu prisiliti Al-Nusra Front i saveznike sirijske Al-Kaide na bilo šta, a svaka upotreba sile protiv ove islamističke koalicije bi značila enormne gubitke u ljudstvu za proturske islamističke milicije i tursku vojsku. Ipak, sigurno je da ova pat pozicija ne može trajati vječno i prije ili kasnije će se nekako morati riješiti.

 

Izvor logicno.com, 21. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u