Dejli telegraf: London odvraća Trampa od objavljivanja dokumenta o „ruskom mešanju“

London se pribojava da bi objavljivanje dokumenata vezanih za „Rusijagejt“ moglo da razotkrije ulogu Britanije u iniciranju same istrage

Britanska obaveštajna služba MI6 nastojaće da onemogući Donalda Trampa da učini javnom dokumentaciju Ministarstva pravde SAD, FBI i direktora Nacionalne obaveštajne zajednice povodom „ruskog mešanja“ u predsedničke izbore u SAD 2016. godine – objavio je Dejli telegraf, pozvavši se na „upućene izvore“.

Isti list tvrdi da se zvanični London pribojava da bi objavljivanje tih dokumenata moglo „razotkriti ulogu Velike Britanije u iniciranju same istrage“.

Ovo je direktno priznanje da su Britanci najdirektnije uticali da se otvori istraga protiv novoizabranog predsednika SAD. A ta istraga, koja je poverena specijalnom prokuroru Robertu Muleru, traje već punih 18 meseci.

Strahovanje je vezano i za to što „mnoge ključne figure iz istrage potiču iz Velike Britanije, a još su i njihovi susreti bili na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva“.

Dejli telegraf navodi da u Londonu ne žele otvaranje dokumenata predatih sudu na odnosu Zakona o držanju pod prismotrom stranih obaveštajnih službi (FISA) povodom Kartera Pejdža „osumnjičenog za veze sa Rusijom“.

Britanci ne žele objavljivanje ni zahteva FBI iz oktobra 2016. Britancima da prate Pejdža koji je u to vreme bio savetnik u Trampovom izbornom štabu.

 

Izvor Fakti, 23. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u