Lazanski: Sad sve zavisi od toga da li će Albanci krenuti u nove akcije

Čović: „Možda bi bilo bolje da Kfora nema na Kosovu jer bi onda konačno mogli da rešimo problem“

Na vest da su pripadnici ROSU upali rano jutros sa više vozila u severni deo Kosovske Mitrovice i uhapsili četiri osobe srpske nacionalnosti, reagovao je i spoljnopolitički komentator, kolumnista Sputnjika i dobar poznavalac bezbednosnih prilika na Kosovu i Metohiji, Miroslav Lazanski.

„Imam informacije da je jedna jedinica ROSU ušla u Severnu Mitrovicu i uhapsila dvojicu Srba, koji su, kako navode moji izvori, bivši pripadnici KBS-a. U Severnoj Mitrovici uključene su sirene za uzbunu, građani su veoma uznemireni, izašli su na ulice“, kaže Lazanski.

Televizija „Prva“ je, podsetimo, javila da su racije izvršene na još nekoliko lokacija u gradu, a gradonačelnik Goran Rakić je rekao da će biti formiran krizni štab i da će o narednima akcijama Srba biti obaveštena javnost.

„Ja lično za sada nemam nikakvu novu informaciju da li su druge jedinice krenule ka jezeru Gazivode, ili prema adminstrativnoj liniji sa Srbijom. Ovo je bila jedna komando akcija, kidnapovanje ljudi. Pretpostavljam da su došli iz Južne Mitrovice gde su, prema informacijama koje imamo od juče, gomilali snage KBS-a“, kaže Lazanski za Sputnjik.

Upitan koje mogućnosti država Srbija u datim okolnostima ima i kako bi mogla da reaguje, kolumnista Sputnjika kaže:

„Za sada jedino znamo da je najmanje jedan od uhapšenih bivši pripadnik KBS-a. Zašto je uhapšen baš on, kako i zašto je akcija izvedena baš na ovaj način, još nam nije poznato. Činjenice su samo da su pripadnici ROSU ušli i uhapsili dvojicu Srba. Videćemo da li će oni ostati tu gde su, da li će krenuti negde dalje, od toga sada sve zavisi. Pre bilo kakve reakcije Srbije kao države, moguća je, naravno, akcija samoorganizovanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. U svakom slučaju, moramo da sačekamo podrobnije podatke koji će, siguran sam, stizati u narednim minutima i satima“, zaključuje Miroslav Lazanski.

Pripadnici ROSU uhapsili su rano jutros četiri osobe. Portparol kosovske policije izjavio Daut Hodžaj izjavio je da su oni uhapšeni u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

 

Autor Uroš Bobić

 

Izvor Sputnjik

ČOVIĆ: MOŽDA BOLjE DA NEMA KFORA, PA DA REŠIMO TAJ PROBLEM
Nebojša Čović izjavio za TV Prva da kosovski Albanci ne bi mogli da izvedu jutrošnju akciju bez podrške sa strane. „Ništa se ne dešava bez znanja Vašingtona“.

Nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za Kosovo izjavio je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prve da je upozoravao da će se sprirala provokacija na Kosovu nastaviti.

„To je ta tehnologija. Napravite novi problem, a sve prothodno gurnete u stranu. Ko se još seća sada ‘žute kuće’, Briselskog sporazuma, ZSO, suda za zločine OVK“, istakao je Čović.

To je, kako objašnjava, svojevrstan protisak na EU, a sve to funkcioniše po principu da se onda iz Brisela zvove Srbija kojoj se kaže da treba da popusti.

Na pitanje da li su kosovski Albanci jutrošnju akciju hapšenja u severnom delu Kosovske Mitrovice mogli da izvedu sami, odnosno da li za takve akcije imaju podršku sa strane, Čović kaže: „Oni ne mogu ništa sami. Sve je to kreirano, u širem pojmu gledano, iz međunarodne zajednice, a ako suzimo iz Amerike.“

Podsetimo je da se sve što se dešavalo na Kosovu nije dešavalo bez znanja te međunarodne zajednice pa samim tim i Vašingtona, koji imaju svoje predstavnike na Kosovu a opet se, kako kaže, dogodio 17. mart. „Vas dvoje ste bili u Bondstilu, znate kako je tamo“, kazao je on voditeljima Jutarnjeg programa Jovani i Srđanu. Ne može se to izgraditi tako brzo i jasno vam je koliko je to ozbiljna stvar, objasnio je Čović.

On kaže da Srbija u svakom trenutku zna šta se dešava na celoj teritoriji Kosova i informacije koje je juče izneo predsednik Srbije opomeranju albanskih snaga su proverene. Ponovio je da se na Kosovu ništa ne može dogoditi bez znanja Vašingtona.

Na pitanje šta moćemo dalje da očekujemo, Čović kaže da je reč o smišljenoj provokaciji i da bi jednog dana moglo da se desi da kosovske snage dođu i zauzmu administrativne linije, a tada bi nastao, kako kaže, ozbiljan problem, jer bi onda morale da reaguju oružane snage Srbije.

Čović kaže i da ne očekuje nikakvu specijalnu reakciju Kfora na jutrošnja dešavanja. Kazaće da je sve u redu, kao i do sada. Kaže i da bi možda bilo i bolje da Kfora nema na Kosovu jer bi onda mogli da rešimo konačno problem. Na pitanje kako, kaže da se Priština do sada uvek krila iza moćnijih sila, a kada ne bi bilo Kfora bili bi u drugačijoj situaciji.

 

Izvor Prva/B92, 23. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u