Sančes: Zbog Gibraltara ćemo možda uložiti veto na bregzit

„Ukoliko ovo pitanje ne bude rešeno, Španija će morati da glasa ’protiv’ sporazuma o Bregzitu“

Španski premijer poručuje da će Madrid glasati „protiv” Nacrta sporazuma o razvodu Londona i Brisela ukoliko bude nezadovoljan uređenjem budućih odnosa s britanskom teritorijom na koju polaže pravo.

Španski premijer Pedro Sančes je potvrdio da je njegova vlada postigla preliminarni sporazum sa Londonom o pitanju Gibraltara, ali je poručio da će Madrid uložiti veto na sporazum o Bregzitu ukoliko proceni da nisu zadovoljeni njegovi zahtevi o budućim odnosima sa ovom britanskom teritorijom na koju polaže pravo.

Pais piše da je Sančes telefonom razgovarao sa britanskom premijerkom Terezom Mej i da joj je rekao da će na glasanju zakazanom za nedelju o Nacrtu dogovora o izlasku Velike Britanije iz EU glasati „protiv” ukoliko u ovaj dokument ne bude unesena odredba da će pitanje Gibraltara biti predmet dogovora isključivo na relaciji Madrid–London.

„Ukoliko ovo pitanje ne bude rešeno, Španija će morati da glasa ’protiv’ sporazuma o Bregzitu jer ono predstavlja suštinsko pitanje za našu zemlju i naciju”, kazao je Sančes na marginama samita Španije i Portugalije koji se održava u Valjadolidu.

„Ovu poruku čujete od vlade koja je uspela da ispregovara protokol i četiri memoranduma o razumevanju koji se tiču odnosa sa Gibraltarom. Naš stav je konstruktivan”, dodao je španski premijer u očiglednoj aluziji na zastoj u pregovorima o ovom pitanju za vreme prethodne konzervativne vlade.

Predstavnik za medije britanske vlade je izjavio da je Mejova razgovor s španskim kolegom iskoristila da još jednom ponovi „svoju posvećenost postizanju dogovora koji će biti funkcionalan za celu porodicu Ujedinjenog Kraljevstva uključujući Gibraltar i druge prekomorske teritorije”.

Dauning strit 10 je više puta ponovio da radi na postizanju sveobuhvatnog sporazuma i da Gibraltar neće biti isključen iz postbregzitovskih aranžmana.

Pre izjave Pedra Sančesa objavljeno je da su Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo postigli preliminarni sporazum o uređenju odnosa sa spornom britanskom prekomorskom teritorijom. Kako piše Pais, dogovor bi trebalo da postavi smernice odnosa španske vlade i ove teritorije kada se Velika Britanija konačno povuče iz Evropske unije.

Preliminarni sporazum, koji je deo Gibraltarskog protokola u Nacrtu sporazuma za bregzit, sastoji se od četiri memoranduma o razumevanju i jednog sporazuma o oporezivanju.

Pregovori o pitanju Gibraltara su vođeni na marginama sastanaka o bregzitu, i iako je još nejasan konačan ishod dogovora o razvodu Londona i Brisela, vlade Španije i Velike Britanije su odlučile da ulože napor u bilateralnim odnosima za rešenje pitanja ove teritorije.

 

Izvor Politika, 23. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u