Upad ROSU na sever KiM: hapšenja, pucnjava i sirene

Pripadnici ROSU tukli uhapšene rukama, nogama i kundacima pred članovima porodica

Pripadnici Rosu upali su rano jutros u severni deo Kosovske Mitrovice i uhapsili tri osobe, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić je rekao da su uhapšeni policajac Dragiša Marković i Saša Ćuričić i da su pripadnici Rosu upali u njihove stanove, brutalno tukli puškama i nogama i da su odvedeni u nepoznatom pravcu.

Prema rečima potpredsednik Srpske liste Igora Simića, uhapšen je i Marko Rošić.

Simić je rekao novinarima da je navodno izgovor ROSU istraga ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Rakić je pozvao Kfor da dođe u severni deo Kosovske Mitrovice i da objasni narodu to što su juče rekli da sve drže pod kontrolom i da nema pomeranja snaga pripadnika Rosu.

U Kosovskoj Mitrovici su se nešto pre šest sati oglasile sirene koje su se čule punih sat vremena.

Kako javlja RTS, čulo se i nekoliko pucnjeva, a uhapšeni Dragiša Marković je pripadnik KPS koji je radio na slučaju Olivera Ivanovića.

Na Trgu kod spomenika caru Lazaru okuplja se veliki broj građana koji su, kako kaže Rakić, uznemireni zbog jutrošnjih dešavanja. Rakić je pozvao građane na uzdržanost.

„Sramna je medijska kampanja pojedinih medija u Srbiji koji su juče napali predsednika Vučića jer je rekao da se snage Rosu spremaju da upadnu u severni deo Kosovske Mitrovice”, istakao je Rakić, prenosi Tanjug.

SIMIĆ: ROSU UHAPSILE ČETVORICU SRBA, ODVEDENI U NEPOZNATOM PRAVCU
Pripadnici ROSU uhapsili su jutros Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovica, Marka Rošića i Sašu Čurčića, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Spasojević i Marković su pripadnici kosovske policije, napomenuo je Simić.

Simić je rekao novinarima da su pripadnici ROSU naoružani do zuba upali na nekoliko lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice.

On je naveo da je izgovor koji koristi kosovska policija „za ovakvu silu protiv srpskog naroda” na severu KiM sprovođenje istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

„To je apsolutna laž. Uhapšeni su obični građani i porodični ljudi koji su jutros bili sa svojim porodicama i naočigled svoje dece trpeli su torturu, udaranje kundacima i šutiranje nogama, a što je najgore odvedeni su u nepoznatom pravcu”, rekao je Simić.

On je rekao da je situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice napeta od jutros i pozvao građane na suzdržanost i da nastave sa regularnim aktivnostima, da idu na posao, a deca da idu u školu.

„Mi ćemo se kao politički predstavnici potruditi da sačuvamo mir u ovakvim situacijama, a pozivamo i državu Srbiju da reaguje pošto Kforu ne možemo da verujemo jer su juče govorili da nema pokreta snaga Rosu prema severu KiM, na šta je upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić”, kazao je Simić, prenosi Tanjug.

HODžAJ: UHAPŠENE 4 OSOBE U OKVIRU ISTRAGE O UBISTVU IVANOVIĆA
Portparol kosovske policije Daut Hodžaj izjavio je danas da su jedinice kosovske policije uhapsile u severnoj Kosovskoj Mitrovici četiri osobe i da je to učinjeno kako je rekao u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

Hodžaj je za RTS rekao da su po nalogu nadležnog suda jedinice kosovke policije izvršile raciju na četiri lokacije.

JEVTIĆ: PRIŠTINA IDE NA IZAZIVANjE SUKOBA
Ide se ka tome da se izazove sukob, kaže ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić tumačeći situaciju nastalu nakon upada ROSU na sever Kosova, a pre toga dupliranja taksi na proizvode iz centralne Srbije.

Jutrošnji upad jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice pokazuje da je naše ćutanje shvaćeno kao slabost, a simptomatično je i da se to dogodilo baš danas, kada su najavljeni mirni protesti, kaže Jevtić.

„Simptomatično je da smo mi za danas najavili mirne proteste. Očigledno da je izabran momenat kad smo želeli da poručimo da nećemo da ćutimo i da je naše ćutanje do sada neko razumeo kao slabost”, rekao je Jevtić gostujući na TV Pink.

KELjANI: HAPŠENjA U OKVIRU ISTRAGE O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA
U severnom delu Kosovske Mitrovice jutros su uhapšene četiri osobe, saopštio je portparol kosovske policije Baki Keljani, precizirajući da su tri osobe uhapšene u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a četvrta jer se opirala policiji.

Keljani je za Zeri rekao da su izvršene racije na četiri lokacije.

On je dodao da se, u konsultaciji s nadležnim tužiocem, nastavlja dalji pravni postupak, prenosi Tanjug.

POKUŠALI DA HAPSE I PREDSTAVNIKE SRPSKE LISTE
Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da su pripadnici ROSU pokušali da uhapse i nekoliko predstavnika Srpske liste.

„Pored hapšenja četiri lica, prema informacijama od građana, pokušali su hapšenje i nekoliko visokih predstavnika Srpske liste, upali su u njihove porodične domove, ali se oni u tom trenutku nisu nalazili u kućama „, rekao je Simić za Pink.

Kako je rekao, akcija policije je bila sinhronizovana, na više lokacija, a sve kako bi se zastrašili Srbi i kako bi se izazvala njihova reakcija, koja bi dala povod za „još brutalniji napad”.

On je pozvao građane na uzdržanost, jer je, kaže, potreban mir na KiM.

Pripadnici ROSU uhapsili su jutros Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića, Marka Rošića i Sašu Čurčića, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika

VLADA HITNO ZASEDALA, SVI BEZBEDNjACI I VOJSKA KOD VUČIĆA
Završena vanredna sednica Vlade Srbije zbog upada ROSU na sever Kosova. Predsednik Srbije od jutros ima vanredne sastanke sa šefovima Vojske i policije.

Na sastancima su i druge bezbednosne službe, kao i komandanti specijalnih vojnih i policijskih jedinica

Zasad nema informacija o toku razgovora, niti se iko od aktera obratio novinarima.

U Predsedništvo su bili ministar Vojske Srbije i načelnik Generalštaba, Aleksandar Vulin i Milan Mojsilović, zatim ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, kao i šef BIA Bratislav Gašić.

Sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prisustvovali i komandanti specijalnih vojnih i policijskih jedinica.

To su komandant specijalne brigade Miroslav Talijan, komandant Uprave vojne policije general Rajko Milovanović, kao i načelnik Obaveštajne uprave Generalštaba Milan Todorov.

Takođe, na sastanku su i komandant Žandarmerije Dejan Luković, zatim komandant specijalne antiterorističke jedinice Spasoje Vulević i komandant interventnih jedinica policije Dragan Vasiljević.

Predsednica Vlade Ana Brnabić otkazala je za danas najavljene aktivnosti i od jutros je u Predsedništvu Srbije, gde je otišla nakon hitne sednice Vlade. Nakon te sednice niko nije davao izjave za medije. Svi su se uputili na Andrićev venac, kod predsednika Srbije. Očekuje se da se neko obrati javnosti i saopšti koji će odgovor Srbije biti na jutrošnja dešavanja na Kosovu.

 

Izvor Tanjug/Prva/B92, 23. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u