Vašington ne namerava da menja sirijski režim

„SAD ne žele propast Sirije i zalažu se za njen teritorijalni integritet“

SAD nemaju za cilj smenu režima u Siriji, već su privržene političkom procesu, izjavio je za agenciju „RIA Novosti“ i list „Komersant“ specijalni predstavnik za Siriju američkog državnog sekretara Džejms Džefri.

„Mi verujemo da on (Bašar el Asad) sramoti čovečanstvo. On je nemilosrdni ratni zločinac, možda najveći i najokrutniji ratni zločinac u svetu danas. Ipak, iako Amerika nikad neće imati dobre odnose sa Bašarom el Asadom, ipak smo posvećeni političkom procesu koji će se sprovoditi zajedno sa sirijskim ljudima i samim sirijskim narodom“, istakao je Džefri.

On je dodao da „sirijski narod treba da odluči ko će ga voditi i kakvu će vlast imati“.

„Nije nam cilj da menjamo režim. Cilj nam je da promenimo ponašanje režima, pre svega prema svojim građanima, zatim susedima, a onda i prema međunarodnoj zajednici, kada su pitanju upotreba hemijskog oružja, mučenja, ogromne pretnje za region koje su nastale ili zbog umešanosti Irana ili kao rezultat izbijanja, iako indirektno, katastrofe u vidu DAEŠ-a u regionu i Evropi, protok miliona izbeglica koje su postale teret za Evropu i Tursku, Liban i Jordan“, rekao je Džefri.

Prema njegovim rečima, postoji „duga lista“ onoga što SAD smatra neprihvatljivim, što im se ne sviđa u sirijskim vlastima i „što će se morati da se promeni kako bi se postigao pravi mir i stvarno rešenje nesuglasica sa međunarodnom zajednicom“.

„Ali to nije vezano samo za Asada“, istakao je Džefri.

Rusija je više puta izjavljivala da o sudbini sadašnjeg predsednika Sirije Bašara el Asada treba da odluči samo sirijski narod. Pri tome su ranije zapadne zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, insistirale na ostavci Asada, nazvavši je glavnim uslovom za rešavanje sirijskog pitanja.

On je naveo da SAD smatraju da isporuke ruskih lansirnih protivraketnih sistema S-300 sirijskoj vojsci povećavaju verovatnoću ponavljanja greške koja je dovela do incidenta sa obaranjem aviona Il-20.

„Prisetite se tragedije koja se dogodila kada je zbog greške sirijske vojske oboren ruski avion i, ako se ne varam, poginulo 15 ljudi. Isporuke S-300 će dovesti do toga da će sirijska vojska imati još više mogućnosti da napravi slične greške u budućnosti. Zato pozivamo Rusiju da ovde bude maksimalno oprezna“, poručio je Džefri.

On je dodao da SAD ne žele propast Sirije i zalažu se za njen teritorijalni integritet.

„Prisustvo američkih snaga koje izvode protivterorističke operacije, apsolutno ne znači želju da se država uništi“, istakao je on.

Kontaktni mehanizam SAD i Rusije o Siriji funkcioniše dobro. Vašington ne vidi smisao njegove promene, izjavio je specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Siriju.

„Apsolutno smo uvereni da imamo efikasan skup alata za razmenu mišljenja o situaciji u Siriji sa našim ruskim kolegama u bilo kojem trenutku i na različitim nivoima. Mehanizam naših kontakata sa Rusijom u Siriji radi izvrsno i ne vidimo potrebu za njegovom promenom“, naglasio je Džefri.

Sjedinjene Američke Države pozivaju Rusiju da iskoristi svoj uticaj na Damask i Teheran kako bi Iran povukao svoje snage iz Sirije, rekao je Džefri.

„Pozivamo Rusiju da iskoristi sav svoj uticaj na sirijske vlasti i na Iran (jer te tri države zajedno ratuju u Siriji) kako bi se obezbedilo povlačenje svih snaga pod komandom Irana sa cele teritorije Sirije u okviru rešenja koja predviđaju povlačenje svih stranih trupa, izuzev ruskih, i povratak na situaciju iz 2011. godine“, rekao je on.

Sjedinjene Američke Države očekuju da će sankcije protiv iranske pomoći Damasku olakšati reanimaciju političkog procesa i završetku sukoba u Siriji, rekao je Džefri.

„Da, nadamo se. To je jedan od razloga zašto to radimo“, odgovorio je Džefri na pitanje da li smatra da sankcije mogu da reanimiraju politički proces.

Prema njegovim rečima, sve sankcije protiv Irana nose „posebnu komponentu pritiska“, uzrokovanu zabrinutošću Vašingtona zbog postupaka Teherana u regionu.

„Ali te sankcije su takođe usmerene na pomoć Irana Siriji. I mi smatramo da je neophodno da politički proces napreduje, kako bi počela deeskalacija oružanog sukoba u Siriji. To je strašan sukob… A mi ćemo pribegavati sankcijama, odbijati pomoć u obnovi (zemlje), koristiti diplomatska sredstva, činiti sve što je u našoj moći kako bismo pokušali da okončamo ovaj sukob i vratili Siriju njenom narodu“, dodao je on.

Sjedinjene Američke Države su u utorak objavile da uvode nove sankcije protiv Sirije, Irana i Rusije. Povod za restriktivne mere bile su navodne tajne isporuke iranske nafte Damasku, uz „pomoć“ ruske strane. Teheran dobijene prihode, kako se tvrdi, troši na finansiranje Islamske revolucionarne garde i grupa Hamas i Hezbolah, koje Vašington smatra terorističkim.

Član Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne odnose Oleg Morozov je u vezi sa tim izjavio da će Rusija nastaviti da ispunjava svoj dogovor sa Damaskom o snabdevanju Sirije naftom, uprkos pritisku SAD.

 

Izvor Sputnjik, 23. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u