Pariz goreo zbog cena goriva, Makron osuđuje nasilje (VIDEO)

Marin Le Pen za nerede u Parizu optužila je Makrona i njegovu vladu i pozvala ih da „ne demonizuju legitimni narodni pokret“

Francuski vozači ustali su protiv poskupljenja benzina i dizela. Ministar  policije Kristof Kastaner saopštio da ih je u Parizu i drugim gradovima bilo preko 106.000. A pošto sve policije sveta u sličnim situacijama – lažu, vrlo je moguće da je u protestima učestvovalo bar još 50.000 ili 100.000.

Porotesti, koji su počeli minule subote kada je policija priznala da je u njima učestvovalo preko 244.000 ljudi, već su nazvani „pobunom „žutih prsluka“. Najžešće je, po tradiciji, u Parizu, gde gde su podignute i barikade i gde je policija i pucala. Prethodno je koristila suzavac i pohapsila najmanje 130 demonstranata. Samo u Parizu, danas je povređeno 16 „žutih prsluka“ i pet policajaca.

Proteste je izazvala najava francuske vlade da će od Nove godine benzin biti skuplji 2,9 evrocenti, a dizel – za 6,5 evrocenti. Tokom ove godine je benzin u Francuskoj već poskupeo 15 odsto, a dizel 23 odsto.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je:

„Neka je sramota sve koji su napali policajce i izvršili nasilje nad našim građanima i novinarima. Neka se stide svi koji pokušavaju da zastraše državne funkcionere koje je izabrao narod. U Francuskoj nema mesta nasilju“.

Opoziciona liderka Marin Le Pen za nerede i sukobe u Parizu optužila je Makrona i njegovu vladu i pozvala ih da „ne demonizuju legitimni narodni pokret“.

Kastaner je nju optužio da „oghrabruje ekstremne desničare“ i da je pozivala učesnike protesta da podižu barikade.

Ona je uzvratila tvrdnjom da je „protestni pokret autonoman“ i da je plod „stradanja koja Francuzima pričinjava Makronov režim“.

 

Izvor Fakti

MAKRON „ŽUTIM PRSLUCIMA“: SRAM VAS BILO, NEMA MESTA NASILjU
Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je privedeno 69 osoba u Parizu posle nereda koji su nastali u aveniji Jelisejskih polja gde su demonstranti pokreta „žuti prsluci“ protestovali zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo, preneo je danas list Parizijen.

Francuski predsjednik Emanuel Makron oštro je kritikovao demonstrante koji su se u Parizu sukobili s policijom u drugom talasu protesta podstaknutih poskupljenjem goriva.

„Neka se stide oni koji su napali snage bezbednosti, koji su bili nasilni prema drugim građanima i novinarima“, napisao je Makron na Tviteru. „U Republici nema mesta za nasilje“, dodao je, pohvalivši ujedno „hrabrost i profesionalnost“ policajaca.

Ministarstvo je navelo da je 157 osoba privedeno na celoj teritoriji Francuske, gde su protesti bili manjeg intenziteta nego prethodnih dana.

Kako je naveo list, ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner obišao je sinoć pripadnike snaga bezbednosti u Parizu koji su se ceo dan suočavali s demonstrantima, koji su podizali barikade, vadili delove pločnika, prevrtali vozila i palili gume.

Kastaner se na Jelisejskim poljima zahvalio vatrogascima i nadležnim službama koji su čistili čuvenu aveniju u otmenoj četvrti Pariza koja je juče više izgledala kao „bojno polje“.

Pripadnici pokreta „Žuti prsluci“, čiji naziv aludira na fluorescentno žute prsluke koje moraju da imaju vozači, već nedelju dana blokiraju puteve širom Francuske kao i glavne saobraćajnice u velikim gradovima protestujući zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo. Kasnije je protest prerastao u opšte nezadovoljstvo građana državnom politikom.

 

Izvor Beta/N1, 25. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u