Vulin: Dosta smo se dokazivali Evropi, nek se dokaže ona nama

„H-145 će znatno povećati sposobnost naše vojske i to je dobro za sve koji žive na prostoru Balkana“

Kupovinom nove generacije „Erbasovih“ helikoptera H-145, najsavremenijih u svetu, sposobnost Vojske Srbije biće znatno povećana, a to je dobro za sve koji žive na prostoru Balkana, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

“’Erbasovi“’ helikopteri H-145 su u ovom trenutku nešto najsavremenije na svetu u svojoj klasi. Mi smo dobili fabrički prijem u martu, a kada naši piloti budu završili obuku, imaćemo ih. To je nešto što dramatično povećava sposobnost naše vojske“, rekao je Vulin gostujući na RTS-u.

On je kazao da kada Srbija nešto radi, naoružava se i unapređuje, ceo region otvori oči i smatra da je to nešto o čemu može da se razgovara i da to znači i vođenje računa o bezbednosti Srba i svih drugih.

„Mi smo vojno neutralni, vodimo računa o svojoj bezbednosti. U trenutku nevolje, ne možemo da pozovemo nikog drugog osim nas samih. Svi drugi se pozivaju na razne paktove. Mi vodimo računa o sebi. H-145 će znatno povećati sposobnost naše vojske i to je dobro za sve koji žive na prostoru Balkana“, naglasio je ministar odbrane.

On je u četvrtak u Donauvortu u Nemačkoj prisustvovao fabričkom prijemu prvog helikoptera H-145 za Vojsku Srbije i prvog paketa oprema čija se isporuka očekuje do marta naredne godine i tom prilikom obišao kompaniju „AirbusHelicopters“.

Vulin je tada naglasio da će Vojska Srbije kupovinom ovih helikoptera postati verovatno najnaprednija u čitavom regionu.

Poslednji od šest dogovorenih helikoptera stići će do kraja 2019. godine.

ČEMU EVROPA AKO NE POŠTUJE SVOJA PRAVILA?
Ako Evropa (EU) nije u stanju da poštuje svoje sporazume, čemu onda Evropa, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin povodom poteza Prištine kojima se krše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU i sporazum Cefta.

„Ovo što Priština radi nije nešto što može da se predvidi i prihvati, ne može da se prihvati u Cefti ili SSP-u. To je nešto što rade šumski ljudi koji se ponašaju kao UČK (OVK)… Sada i svaki put pitaću EU da li ste vi u stanju da poštujete sopstvena pravila? Ne srpska ili bilo koja druga, već vaša pravila. Ako Evropa nije u stanju da prihvati SSP, čemu Evropa“, upitao je Vulin gostujući na RTS-u.

On je pozvao na poštovanje sporazuma Cefta i SSP-a, ukazujući da je Beograd sve vreme to činio.

„Ono što je do Srbije, uradićemo, ali dosta smo se mi dokazivali Evropi, vreme je da se oni dokažu nama“, naveo je Vulin.

On je naglasio da se Srbi na Kosmetu bore da izdrže i da će država Srbija uspeti da im pomogne.

„Znam koliko se Srbi koji žive na KiM trude, koliko im je teško, koliko se bore da bi živeli svakodnevni život, koliko će dugo moći, ne znam, ali znam da će Srbija uspeti da im pomogne i obezbedi načine da njihov svakodnevni život bude normalan, ali opet ponavljam, da li je Evropa u stanju da poštuje svoja pravila“, rekao je ministar.

On je istakao da je vojska spremna da sprovodi svako naređenje vrhovnog komandanta predsednika Republike Aleksandra Vučića i da zaštiti život Srba na KiM.

„Obezbedili smo sve preduslove, da li ćemo to učiniti ili ne, to je pitanje za državno rukovodstvo“, kazao je Vulin i dodao da Vučić svaki dan vodi računa o tome da li je vojska u stanju da učini ono što je potrebno da bi se pomoglo srpskom narodu.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 25. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u