Diplomatski spor: Crna Gora pozvala amabasadora Srbije na razgovor

Crna Gora traži zvanični stav Beograda povodom zadržavanja Branke Milić u ambasadi Srbije

Crnogorsko MSP zatražilo je zvaničan stav Srbije povodom zadržavanja, kako se navodi, optužene Branke Milić u slučaju pokušaja terorističkog napada, u ambasadi.

Branka Milić optužena za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine nalazi se u Ambasadi Srbije u Podgorici, iako joj je odlukom nadležnog suda određen pritvor.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova ambasador Zoran Janković tim povodom je pozvao ambasadora Srbije Zorana Bingulca na konsultacije i tom prilikom saopštio da bi svako delovanje koje utiče na sudski postupak, značilo kršenje principa međunarodnog prava, kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose, te je zatražio što brži odgovor srpske strane, preneo je portal CdM.

Kazao je i da će Ministarstvo spoljnih poslova i drugi nadležni organi preduzeti dalje mere i radnje, u skladu sa međunarodnim standardima, pravnim poretkom Crne Gore i diplomatskom i pravnom praksom u ovakvim slučajevima.

Bingulac je ranije potvrdio da se Milić nalazi u prostorijama Ambasade Srbije i da su odmah po njenom dolasku obavešteni nadležni organi te države.

Naglasio je da je srpska strana upoznata sa pravnom procedurom i obavezama koje je neophodno ispoštovati u pomenutom slučaju, te da se narednih dana može očekivati zvaničan stav i reakcija Srbije.

 

Izvor Sputnjik, 26. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u