Vulin: Projekat „velike Albanije“ nije napušten

„Srbija nikome ne preti, ima svoju vojsku, policiju, organe bezbednosti koji su spremni da zašite srpski narod gde god da živi“

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da predstavnici Albanaca nikada nisu napustili projekat „velike Albanije“.

Vulin upozorava da se taj projekat ne može ostvariti bez nasilja i progona svih drugih naroda sa KiM.

Vulin je istakao da je „velika Albanija“ pretnja za ceo region, ali da je zabrinjavajuće što EU, NATO, kao i ostatak sveta, ne razume ili se pravi da ne razume da „prisustvujemo stvaranju velike Albanije“.

„Zamislite kada bi naš premijer izašao sa predsednikom vlade Republike Srpske i rekao da ukidamo granice i da smo jedno. Već bi zasedao SB UN… Sada imate predstavnika nepriznate, nepostojeće države i predstavnika suverene države koji kažu da će ukinuti granice… Pa kako je to moguće“, rekao je Vulin za Pink.

On je dodao da se „velika Albanija“ pravi kao etnički čista država, te da u tom slučaju moraju iseliti Srbi, uzeti KiM od Srbije, kao i deo drugih država u regionu.

Ministar navodi da je zabrinut zbog situacije na KIM, ali i ističe da nasilje neće doći od srpske strane i da država Srbija neće izazivati nestabilnost, jer su srpskom narodu potrebni mir i stabilnost.

Vulin je rekao i da Kfor krši svoj mandat na KiM i da su odnosi sa njima svedeni na minimum, da nema zajedničkih aktivnosti i neposredne komunikacije.

„Kfor je izgubio kredibilitet kod Srbije i Srba na KiM. Mi nećemo raditi ništa što će ugroziti Srbe na KiM, ali Kfor mora da sprovodi svoj mandat i ovo je podsećanje i upozorenje da zaštite Srbe na KiM“, rekao je Vulin.

Ministar smatra da nije neobično što je portparol Kfora govorio neistinu o pokretanju trupa ROSU, ali da je zabrinjavajuće što su srpski mediji poverovali njemu, a ne predsedniku države Aleksandru Vučiću.

Govoreći o carinama, Vulin je rekao da Priština mora da poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji jasno kaže da se pravila CEFTA moraju sprovoditi, te da nije jasno zašto ih Evropska unija zbog toga ne sankcioniše.

Kad je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Vulin ocenjuje da je Priština licemerna i da istragu koristi kao opravdanje da se izazovu nemiri.

„Držali su ga u zatvoru nevinog dve godine, a sada liju krokodilske suze“, kazao je Vulin i dodao da mu je žao što Srbija nema kontrolu na KiM jer bi istraga o Ivanovićevom ubistvu već bila završena.

Upitan šta će biti ukoliko Albanci krenu sa masovnim terorom i vojskom, Vulin je rekao da se odgovor nameće sam po sebi, ali da Srbija ne preti nikome.

„Srbija nikome ne preti, ima svoju vojsku, policiju, organe bezbednosti koji su spremni da zašite funkcionisanje srpskog naroda gde god živi i da zaštite Srbiju“, rekao je Vulin i dodao da Srbi neće pokrenuti nasilje.

Vulin je prokomentarisao i napad na lidera opozicione Levice Srbije Borka Stefanovića, ističući da je slučaj rešen u roku od sat vremena, te da takvi incidenti ne odgovaraju nikome na vlasti.

 

Izvor Tanjug/B92, 26. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u