Turska brine, Poljska osudila „rusku agresiju“, NATO hitno zaseda

Portparolka NATO-a kazala da je Alijansa u stalnom kontaktu s ukrajinskim vlastima

Turska je saopštila da je zabrinuta zbog navoda da je kod poluostrva Krim pripojenog Rusiji pucano na ukrajinske brodove, prenosi Rojters.

Poljska je osudila „agresivno ponašanje Rusije“.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da ne sme biti opstrukcije saobraćaja na području Kerčkog moreuza, koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

„Kao zemlja koja deli obalu Crnog mora, naglašavamo da prolaz kroz Kerčki moreuz ne sme da bude blokiran“, navodi se u saopštenju turskog ministarstva u kojem se poziva na „izbegavanje koraka koji mogu da ugroze stabilnost i mir u regionu“.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem piše da je „Rusija prekršila međunarodna pravila agresivnim ponašanjem prema brodovima ukrajinske mornarice u Azovskom moru“.

„Svim snagama osuđujemo agresivno ponašanje Rusije i pozivamo (njeno) vođstvo da poštuje međunarodno pravo“, stoji u saopštenju poljskog ministarstva.

Estonski premijer Juri Ratas pozvao je na održavanje vanrednog sastanka vladinog odbora za bezbednost kako bi se razgovaralo o ruskoj akciji protiv Ukrajine u Crnom moru i okolnim područjima.

Ratas je rekao da je „ono što se dogodilo u Kerčkom moreuzu ozbiljno kršenje međunarodnog zakona“ i dodao da će sastanak biti održan kasnije danas, preneo je AP.

Estonski ministar inostranih poslova Sven Mikser ocenio je događaje na Krimu kao „svesni akt eskalacije tenzija“, dok je predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte napisala je na svom nalogu na Tviteru da je to bilo „još jedno očigledno kršenje međunarodnog prava i obaveza Rusije“.

Francuska se pridružila međunarodnim pozivima Rusiji da oslobodi tri ukrajinska broda koja je juče zaplenila u blizini Krima.

„Ništa ne opravdava rusku upotrebu sile. Tražimo od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i vrati zaplenjene brodove što pre“, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je preneo Rojters, Ministarstvo je pozvalo obe strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i spreče vojnu eskalaciju sukoba.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je osudio rusku zaplenu brodova ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, prenosi Rojters.

„Osuđujem rusku upotrebu sile u Azovskom moru. Ruske vlasti moraju da vrate ukrajinske mornare, plovila i uzdrže se od daljih provokacija“, kazao je Tusk nakon telefonskog razgovora s predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Tusk je dodao da će „Evropa ostati ujedinjena u podršci Ukrajini“.

Evropska komisija zatražila je danas od Rusije da oslobodi tri ukrajinska broda zaplenjena u nedelju kod poluostrva Krim koje je pripojeno Rusiji 2014. godine.

NATO je objavio da će ambasadori država članica Alijanse i izaslanik Ukrajine pri NATO-u kasnije tokom današnjeg dana održati hitni sastanak u Briselu u vezi s mornaričkim incidentom između Ukrajine i Rusije u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

AP prenosi da je NATO saopštio da je sastanak sazvan na zahtev ukrajinskog predsednika Petra Porošenka nakon njegovog razgovora s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Navodi se da je Stoltenberg u ime NATO-a izrazio „punu podršku teritorijalnom intergritetu i suverenitetu Ukrajine, uključujući njena navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom“.

Ruska Obalska straža pucala je juče na tri broda ukrajinske mornarice u blizini Kerčkom moreuza, pri čemu su ranjena šestorica mornara.

U sedištu NATO-a u Briselu ranije danas su odbili da kažu da li će biti sastanka ambasadora država članice Alijanse, a portparolka NATO-a Oana Lungesku kazala da je Alijansa u kontaktu s ukrajinskim vlastima.

Ona je navela da NATO „poziva Rusiju i Ukrajinu da pokažu uzdržanost“. „Pozivamo ih na uzdržanost i deeskalaciju“, rekla je Lungeskuova.

Dodala je da NATO podržava to da Ukrajina ima „navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama“ i poziva Rusiju da „osigura neometani pristup lukama u Azovskom moru, u skladu s međunarodnim pravom“.

TASS je prethodno preneo izjavu generalnog direktora krimskih luka Alekseja Volkova da se plovidba kroz Kerčki moreuz ponovo odvija normalno.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko zahteva od Rusije da odmah na slobodu pusti ukrajinske mornare i brodove zaplenjene tokom jučerašnje napete situacije u Kerčkom moreuzu.

Porošenko je to kazao na današnjem sastanku ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost.

„Zahtevamo da oni hitno budu predati ukrajinskoj strani“, rekao je Porošenko i istovremeno pozvao na „deeskalaciju“ krize oko poluostrva Krim.

Kasnije danas ukrajinski parlament će razmatrati Porošenkov zahtev za uvođenje ratnog stanja.

ZASEDANjE NORMANDIJSKE ČETVORKE
Normandijska četvorka (Nemačka, Rusija, Ukrajina i Francuska) održaće ranije zakazan sastanak o situaciji o Ukrajini, a na dnevnom redu će se naći i jučerašnji incident u Kerčkom moreuzu, kada je ruska mornarica zaplenila tri ukrajinska broda.

„Danas, igrom slučaja, a planirano je već dugo vremena, Normandijska četvorka će se sastati ovde u Berlinu kako bi razgovarali o Ukrajini i (mirovnom) Sporazumu iz Minska“, rekao je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

On je dodao da će visoki zvaničnici iskoristiti priliku da nađu zajedničko rešenje za obnovljene tenzije u odnosima Kjieva i Moskve.

Ruske snage su juče zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azorskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

 

Izvor Tanjug/B92

„UKRAJINA ZADRŽAVA PRAVO DA SE ODBRANI OD RUSIJE“
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin je izjavio da Ukrajina zadržava pravo da se odbrani od Rusije.

On ne isključuje mogućnost da će Moskva nastaviti sa, kako je kazao, agresivnim potezima i na kopnu i na moru.

Rojters prenosi da je Rusija odbila pozive međunarodne zajednice na oslobađanje ukrajinskih mornara i tri broda koja je zaplenila u nedelju navodeći da su oni nezakonito uplivali u ruske teritorijalne vode.

„Ukrajina će potražiti da pronađe put za mirno rešenje spora, ali prirodno, zadržava pravo da primeni samoodbranu“, rekao je Klimkin, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, potezi Rusije „idu i protiv opšteg međunarodnog prava i protiv konvencije UN o pravu mora“.

„O tim pitanjima će se raspravljati na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, dodao je on.

Rusija je u nedelju zatvorila Kerčki moreuz u blizini Krima i zaplenila dva ukrajinska artiljerijska broda i jedan tegljač, za koje je navela da su nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Danas je Kerčki moreuz ponovo otvoren, a generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov izjavio je da se plovidba kroz moreuz koji spaja Crnno i Azovsko more odvija normalno.

Danas je, usled tih događaja, zakazana vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a Evropska unija i NATO, čiji se ambasadori istim povodom sastaju danas u Briselu, pozvali su obe strane na uzdržanost.

 

Izvor Tanjug/B92, 26. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u