Ukrajina uvodi ratno stanje, Rusija traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti

Zaplenjena tri ukrajinska broda, ranjena tri mornara. Porošenko traži uvođenje ratnog stanja u Ukrajini

Ukrajinski brodovi „Berdjansk“ „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, koji su presekli granicu sa Rusijom, su zadržani, protiv njih je upotrebljeno oružje, saopštila je ruska Federalna bezbednosna služba (FSB).

Ukrajinski brodovi nisu ispunili zahteve brodova koji su pratili ukrajinsku mornaricu i izvršili su opasne manevre, navodi se, prenosi „Sputnjik”.

FSB ističe i da je, kako bi zaustavili ukrajinske brodove, bilo korišćeno oružje, nakon čega su ti brodovi zadržani u teritorijalnim vodama Ruske Federacije.

Napetosti na relaciji Moskva – Kijev nastavljaju da rastu nakon vesti da su ruske snage zaplenile tri ukrajinska vojna broda u Crnom moru, pošto su prethodno na njih otvorile vatru.

Navodi se i da je ranjenim ukrajinskim vojnicima pružena sva neophodna medicinska pomoć, oni nisu životno ugroženi.

FSB dodaje i da je protiv njih podignuta optužnica zbog narušavanja državne granice Ruske Federacije.

Takođe, FSB podseća da je Ukrajina veoma dobro upoznata sa procedurom prolaska vojnih brodova kroz teritorijalne vode Ruske Federacije i kroz Kerčki moreuz – ta procedura je korišćena i prilikom prolaska komercijalnih brodova.

RUSIJA ZATRAŽILA HITNU SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI UN
Rusija je zatražila vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Azovskom moru, saopštio je zamenik ruskog ambasadora pri toj svetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski.

Održavanje sednice predviđeno je za 11 sati po njujorškom vremenu, preneo je TASS.

U Kijevu je održana sednica ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost nakon koje je predsednik Petro Porošenko najavio da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja.

Brodovi ruske obalske straže su prethodno zaplenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Reč je o dva artiljerijska broda i tegljaču koji su u međuvremenu odvučeni u luku Kerč na Krimu.

POROŠENKO TRAŽI UVOĐENjE RATNOG STANjA U UKRAJINI
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja u zemlji, nakon incidenta sa ruskim brodovima u Crnom moru.

Porošeenko je najavio da bi ukrajinska Vrhovna Rada danas trebalo da odluči o toj meri kojom bi se, kako navodi Rojters, ograničile građanske slobode, a državnim institucijama dala veća ovlašćenja.

Savet za nacionalnu bezbednost prethodno je predložio Porošenku da od parlamenta zatraži uvođenje ratnog stanja koje bi trajalo 60 dana.

Prema rečima Porošenka, ta odluka ne bi podrazumevala hitnu mobilizaciju, ali je dodao da bi prvi poziv rezervista trebalo da bude spreman za aktiviranje.

On je, takođe, rekao da ograničenja prava i sloboda građana neće biti.

RUSIJA OTVORILA MOREUZ KERČ, BRODOVI U LUCI BEZ TRAGOVA ŠTETE
Rusija je danas otvorila moreuz Kerč u blizini Krima, nakon što je ruska obalna straža u nedelju zaplenila tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

Rusija je blokirala moreuz Kerč u nedelju i zaplenila dva ukrajinska artiljerijska broda i jedan tegljač za koje je navela da je nezakonito ušao u ruke teritorijalne vode.

Rojtersov svedok sa lica mesta javlja da se brodovi nalaze u luci Kerč i da na njima nema tragova oštećenja i da se u njihovoj blizini nalaze ljudi u uniformama mornarice.

RUSIJA PODIGLA AVIJACIJU: SU-25 PATROLIRAJU KERČKIM MOREUZOM
Ruska avijacija podigla je avione Su-25 kako bi patrolirali Kerčkim moeruzom zbog aktivnosti ukrajinske mornarice, saopštavaju

ruski mediji. Prethodno je saopšteno da su brodovi ukrajinske ratne mornarice krenuli u pravcu Kerčkog moreuza u oblasti provokacije koju je organizovala ukrajinska strana.

To je za Sputnjik saopštila pres-služba ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Dodaje se i da FSB preduzima sve neophodne mere kako bi sprečila bilo kakva neprijateljska dejstva i provokacije.

MOSKVA BLOKIRALA KERČKI PROLAZ U SPORU SA UKRAJINOM
Rusija je danas sprečila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, a pristup im je blokirala tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta pod ruskom kontrolom, javlja ruska državna televizija Rosija 24.

Dopisnik te televizije iz oblasti u kojoj se nalazi most u Kerčkom prolazu nadomak Krima, rekao je da je Rusija ovom taktikom u potpunosti blokirala most između Crnog i Azovskog mora, dok ruski vojni helikopteri kruže iznad te zone, prenosi Rojters.

Ranije danas, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje mmeđunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspešno pokušala da zaustavi ukrajinske brodove koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci, podseća britanska agencija, prnosi Tanjug.

Pres služba Federalne službe bezbednosti (FSB) saopštila je da su još dva ukrajinska ratna broda krenula su iz Berdijanska ka oblasti u kojoj su tri ukrajinska broda ranije danas ušla u ruske teritorijalne vode, a da pogranična ruska straža preduzima sve korake kako bi sprečila novu provokaciju.

Pogranična služba ruskog FSB je danas nešto pre podneva po lokalnom vremenu uočila da su još dva oklopna artiljerijska broda klase „gurza” napustila luku u Berdijansku, krećući se maksimalnom brzinom u pravcu Kerčkog prolaza, ka zoni provokacije koju je Ukrajina izvela ranije danas, navodi se u saopštenju.

„Pogranična služba FSB preduzima sve korake kako bi osujetila ovu provokaciju”, stoji u saopštenju, prenosi TASS.

FSB ukazuje da bi „rukovodstvo u Kijevu, koje donosi ovakve opasne i neodgovorne odluke, trebalo da razmisli o posledicama svojih akcija”.

Pogranična služba ruskog FSB na Krimu saopštila je da su tri ukrajinska ratna broda nezakonito prešla granicu ruske države ušavši u njene teritorijalne vode, te da su izveli opasne manevre.

Incident na Crnom moru odražava tenzije koje rastu između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora na čije vode obe države polažu pravo, navodi Rojters.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije danas da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz luke u Odesi ka luci u Mariupolju, što zahteva putovanje Crnim morem kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

AKSJONOV: ZAPAD STOJI IZA PROVOKACIJE BRODOVA UKRAJINE
Zapadne zemlje stoje iza provokacije ukrajinskih vojnih brodova u Crnom moru, koji su upali u ruske teritorijalne vode, izjavio je danas predsednik Krima Sergej Aksjonov.

„Danas su ukrajinski vojni brodovi ilegalno prešli rusku granicu i grubo prekršili norme međunarodnog prava. Siguran sam da zapadni zaštitnici režima u Kijevu stoje iza ove provokacije – nije puka slučajnost što su evropski i američki političari bili toliko zabrinuti zbog situacije u Azovskom moru proteklih meseci”, napisao je on na svom nalogu na Fejsbuku, prenosi TASS.

Ukrajina, kaže Aksjonov, „kao zemlja bez suvereniteta koja je pod spoljnom upravom, služi kao instrument za podizanje međunarodnih tenzija”.

On je istakao da je Kijev odgovoran za ovaj incident, a nije isključio mogućnost da se ovakve provokacije nastave, ali je stanovništvu Krima poručio da takve „patološke aktivnosti neće imati utiocaja na miran život na tom poluostrvu, čija je bezbednost pouzdano zaštićena”.

RUSIJA SMATRA KIJEV ODGOVORNIM ZA SUKOB U CRNOM MORU
Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.„Postoje nepobitni dokazi da je Kijev pripremio i orkestrirao provokacije… u Crnom moru. Ovi materijali će uskoro biti objavljeni”, naveo je FSB u saopštenju.Prethodno je ukrajinska mornarica saopštila da su ruski brodovi otvorili vatru na dva njena artiljerijska broda posle incidenta kod Krima i zaplenili ih. Zaplenjen je takođe i ukrajinski tegljač, prenosi Tanjug.Oglasila se i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je na Fejsbuku napisala da je incident „tipičan za ukrajinsko ponašanje: provokacija, pritisak i optužba za agresiju”, prenosi AP.

EU POZVALA RUSIJU I UKRAJINU NA UZDRŽANOST
Evropska unija pozvala je Rusiju i Ukrajinu da „deluju s maksimalnom uzdržanošću” da smire situaciju u Crnom moru.Ukrajina je navela da je ruska obalska straža zaplenila tri njena broda uključujući dva na koja je pucala i da su dva člana posade ranjena.Prethodno se dogodio incident kada su dva broda ukrajinske ratne mornarice i jedan tegljač prolazili iz Odese na Crnom moru do Marijupolja u Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, uzak prolaz između Krima i kontinentalne Rusije. Ukrajina je optužila rusku obalsku stražu da je udarila u tegljač i oštetila njegove motore i trup.Rusija je okrivila Ukrajinu da priprema i organizuje „provokacije”.U saopštenju Maje Kocijančić, portparolke visoke predstavnice EU navodi se da se od Rusije očekuje da „vrati slobodu prolaza” kroz Kerčki prolaz, koji je Moskva blokirala.

 

Izvor Politika, 26. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u