Odluka doneta: Čelnici opština sa severa KiM podnose ostavke

Na vanrednom sastanku gradonačelnika opština Severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin potok i Zvečan potpisana deklaracija kojom se lideri tih opština povlače sa svojih funkcija i prekidaju svaku komunikaciju sa vlastima u Prištini

Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova podneli ostavke na svoje funkcije. Ta odluka je saopštena na sednicima koje se održavaju u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu.

Na današnjem vanrednom sastanku gradonačelnika opština Severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin potok i Zvečan potpisana deklaracija kojom se lideri tih opština povlače sa svojih funkcija i prekidaju svaku komunikaciju sa vlastima u Prištini.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, nakon završetka vanredne sednice, gradonačelnici četiri srpske opštine potpisali su zajednički deklaraciju u četiri tačke, u kojoj su naveli razloge za svoju odluku o napuštanju funkcija i svake komunikacije s vlastima u Prištini.

Kako tačka jedan navedeno je da je takva odluka donesena zbog uvođenja nehumanih taksi od 100 odsto na srpsku robu, čime je kosovskim Srbima ugroženo pravo na život, lečenje i opstanak i što vodi u još dublju krizu.

U drugoj tačci je navedeno da se deklaracija potpisuje zbog kontinuiranog nasilja, prebijanja Srba, neosnovanih hapšenja i pokušaja ubistva Milana Radoičića, što takođe ugrožava pravo na život Srbima na Kosovu.

Pod tačkom tri navodi se kršenja svih međunarodnih sporazuma, od Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, kao i CEFTA sporazuma, a pod tagčkom četiri ističe se da se odluka donosi zbog prištinskog kršenja sopstvenih pravnih akata po kojima se moraju poštovati prava Srba.

Obrazloženo je i da se ovakav njihov postupak ne treba tumačiti kao nespremnost da se oni brani spospstveni narod.

Na sednici skupštine opštine Severna Mitrovica, prisustvovalo je 15 odbornika, a odbornici SDP-a, Ksenija Božović i Marko Jakšić nisu bili prisutni.

Sednicu su organizovali predsatvnici Srpske liste, a u podne s eočekuje i protest zbog mera Prištine da se takse na robu iz Srbije podignu za 100 odsto.

SUD U KOSOVSKOJ MITROVICI PRESTAO SA RADOM
Sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću, i sve sudije i radnici tih sudova prestali su sa radom danas u 9 sati, saznaje Tanjug.

Oni su se na taj način solidarisali sa građanima i protestima koje građani organizuju zbog mera Priština i kršenja ljudskih prava Srba na KiM.

Predsednik suda Nikola Kabašić uputio je pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim uticajnim ambasadama na KiM.

 

Izvor Sputnjik

ZABUNA: DA LI SRBI NAPUŠTAJU KOSOVSKE INSTITUCIJE?
Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije podneće danas ostavku, potvrdio za TV Prva Marko Đurić. Potpredsednik SL Igor Simić demantovao.

Očekuje se početak sednica skupština četiri srpske opštine na Kosovu: Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog potoka i Zvečana. Nakon tih sednica očekuje se da će ta odluka biti i zvanično saopštena.

Direktor Kancelarije za KiM ranije je na TV Hepi rekao da su ga „srpski predstavnici jutros obavestili da od danas opštinske uprave po prištinsko-albanskom sistemu na severu više neće funkcionisati“. „Gradonačelnici četiri opštine će podneti ostavke i napustiti prištinski sistem. Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mera“, rekao je on. Đurić je, gostujući jutros na TV Hepi, rekao i da su jutros prestali da rade i Srbi u sudu u Kosovskoj Mitrovici.

„Priština je zgazila briselski sporazum, obrisala je patos njime, pokazala da je ne zanima ni ZSO, ni poštovanje ljudskih prava Srba, slobodna trgovina. Srbi su sada rešili da i oni podvuku crtu, da kažu dosta, bre, mi imamo naše insitucije i sistem uz našu državu Srbiju i sami ćemo da se izborimo“, rekao je Đurić.

„Sve ono što je Priština gradila za sebe ili predstavljala svojoj javnosti da gradi za sebe, a što su institucije kojima su upravljali Srbi u prištinskom sistemu, od danas prestaju da rade“, rekao je Đurić. Dodao je da postoje najave i da će drugi organi u kojima učestvuju Srbi na KiM prestati sa radom.

Gotovo istovremeno, potpredsednik Srpske liste Igor Simić demantovao je za Tanjug da su predstavnici Srba odlučili da podnesu ostavke. On je rekao i da će opštine sa srpskom većinom održati danas istovremeno sednice, a po njihovom okončanju biće objavljene odluke i zaključci.

Podsetimo, prethodnih dana situacija između Srbije i Kosova došla je „do usijanja“. Najpre je Priština podigla carine na robu iz Srbije za 10 odsto, zbog čega je zvanični Beograd negodovao. Nakon toga usledilo je glasanje za prijem Kosova u Interpol, a kada zvanična Priština nije uspela da se učlani u tu međunarodnu organizaciju Kosovo je povećalo takse na robu iz Srbije i BiH za 100 odsto.

To je dodatno „podgrejalo“ tenzije između Beograda i Prištine, a situacija je kulminirala kada su u petak rano ujutro pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU izvršili pretrese na nekoliko lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice, uhapsivši pri tom četiri osobe. Peta za kojom su tragali, a za koju će se ispostaviti da je Milan Radoičić, im je pobegla.

Kosovska policija saopštila je da je cilj akcije ROSU bila istraga o ubistvu Olivera Ivanovića, u šta zvanična Srbija sumnja, smatrajući da Priština nastavlja s provokacijama.

 

Izvor Tanjug/B92, 27. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u