Američke vojne letelice primećene oko Krima i Kerča

U poslednje vreme je porasla aktivnost inostranih izviđačkih aviona i dronova u blizini ruskih granica

Protivbrodski avion Boing P-8A Posejdon Ratne mornarice SAD izveo je izviđački let u području Kerčkog moreuza i Krima, navodi portal „PlaneRadar“.

Avion sa brojem 168848, koji se nalazi u sastavu patrolne avijacije Ratne mornarice SAD, približio se poluostrvu na 31 kilometar, a istog dana, prema podacima portala „PlaneRadar“, izviđački let u ovom području je izveo i strateški dron RQ-4A „Global Hawk“ koji je takođe preleteo i liniju razdvajanja u Donbasu, prenosi Sputnjik.

U poslednje vreme je porasla aktivnost inostranih izviđačkih aviona i dronova u blizini ruskih granica.

Između ostalog, oni su primećeni kako u području Krima i Krasnodarske oblasti, tako i duž zapadne granice Rusije. Ministarstvo odbrane Rusije je više puta tražilo od Vašingtona da prekine izvođenje ovakvih operacija, ali je Pentagon to odbio.

Ruska pogranična straža u nedelju je zaplenila tri ukrajinska vojna broda i pritvorila njihovu posadu, zbog čega je Kijev u ponedeljak uveo 30-dnevno ratno stanje u 10 od 27 ukrajinskih regiona koje smatra najpodložnijim eventualnom ruskom napadu. Ratno stanje stupa na snagu sutra.

Moskva je saopštila da je pogranična straža zaplenila ukrajinske brodove jer su prekršili važeće propise o kretanju sa područja Crnog mora ka Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, te da su ilegalno preši rusku državnu granicu i izveli opasne manevre.

U tgom incidentu zarobljeno je nekoliko ukrajinskih mornara, a juče je saopšteno da je među njima bilo i kontra-obaveštajaca.

 

Izvor Sputnjik/B92, 28. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u