NATO: Kosovu preti izolacija; Dačić: Sve je ovo farsa

Dačić: „Onaj koje porodio tog političkog monstruma u Prištini mora da reši problem i kontroliše svoje čedo“

Kosovu preti izolacija nakon uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, upozorio komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Džejms Fogo.

„Šta se zapravo želi ostvariti tim porezom?“, zapitao je Fogo nakon svečane ceremonije primopredaje dužnosti šefa Kfora između odlazećeg generala Salvatorea Kuočija i njegovog naslednika Lorenca D`Adarija, u Prištini, prenela je prištinska Gazeta ekspres.

General NATO je takođe spomenuo dijalog između Beograda i Prištine, rekavši da Srbija i Kosovo, sa kojim, inače, EU pregovara u odvojenom procesu, treba da teže evroatlantskim integracijama za dobrobit oba naroda.

„Porez od 100 odsto koji je Kosovo odredilo za robu iz Srbije rizikuje izolovanje Kosova“, rekao je Fogo.

 

Izvor Tanjug/B92

DAČIĆ: NEMOGUĆE JE DA PRIŠTINA NE POSLUŠA VAŠINGTON
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da takse na srpsku robu moraju biti ukinute, da Beograd ne interesuje kako će se to dogoditi i poručio da oni koji su ‘porodili’ političkog monstruma u Prištini moraju da ga kontrolišu.

„Onaj koje porodio tog političkog monstruma u Prištini mora da reši problem i kontroliše svoje čedo. Nema tu dvostrukih igara, ili će te ga kontrolisati ili nećete”, rekao je Dačić na pitanje novinara nakon sastanka sa libanskim kolegom Žibranom Basilom.

Upitan da li, nakon izjave američkog državnog sekretara Majka Pompea da se ukinu takse, postoji mogućnost da se Priština prvi put suprotstavi Vašingtonu , Dačić kaže da veruje da nije moguće da Priština ne sluša SAD.

„Mislim da je to farsa, to da oni ne poslušaju Vašington, mislim da je to nemoguće”, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je upozorio da niko ne može biti siguran kada ‘porodi’ monstruma kako će se on ponašati jer on ponekad misli da je jači od onoga ko ga je stvorio.

Dačić je dodao da pozitivno misli o tome što je rekao Pompeo i što govore EU i druge države protiv onoga što Priština radi ali je dodao da ne vidi efekat svega toga.

„Ne misli valjda neko da ćemo mi sada pričati o drugim temama iz dijaloga dok se takse ne ukinu”, rekao je on i pozvao međunarodnu zajednicu da se prema Prištini ponaša kako bi se ponašala prema Srbiji.

Dačić je ocenio da takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH nisu uvedene da bi neko takvu odluku opravdavao, već je namera da se što više zaoštri situacija i stvori osnova za nove pregovore.

„Zato insistiramo da se ta odluka ukine da bi nastavili dijalog. Kako će se to desiti nas to ne zanima”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 28. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u