Oglasio se i Putin: Porošenko provocira jer hoće novi mandat

„Kako je trebalo da reaguju graničari? Vojni brodovi su ušli u teritorijalne vode Rusije, nisu odgovarali na pozive, nije jasno šta su nameravali da rade…“

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom kijevskih vlasti, a moguće i samog Petra Porošenka uoči izbora za predsednika Ukrajine.

„Porošenko zbog niskog rejtinga mora da stvori prepreke za opozicione konkurente“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na forumu „Rusija zove!“.

Po njegovim rečima, rejting sadašnjeg šefa države nalazi se na petom mestu, ima sve šanse da ne uđe ni u drugi krug.

„Incident u Crnom moru ima znake unapred pripremane provokacije, kako bi se uvelo ratno stanje u Ukrajini“, smatra predsednik Rusije.

„Čak i nakon ulaska Krima u sastav Rusije i konflikta u Donbasu nije uvođeno ratno stanje u Ukrajini, a ovde se radi o malom incidentu“, dodao je ruski lider.

„To je običan pogranični incident. O čemu se onda radilo 2014. godine? Tada je Krim odlučio da uđe u sastav Rusije — to je bila stvar većih razmera. Ili teški događaji građanskog rata u Ukrajini, na jugoistoku, u Donbasu, uz korišćenje vladinih snaga teške artiljerije, čak i avijacije“, objasnio je predsednik.

Predsednik je obratio pažnju na to da ukrajinski vojnici nisu odgovarali na zahteve predstavnika ruskih pograničnih službi, ušli su u teritorijalne vode zemlje koje su bile njihove do pre ulaska Krima u sastav Rusije i nastavili da se kreću ka Krimskom mostu.

On je pohvalio profesionalizam ruskih graničara.

„Kako je trebalo da reaguju graničari? Vojni brodovi su ušli u teritorijalne vode Rusije, nisu odgovarali na pozive, nije jasno šta su nameravali da rade… Da su drugačije reagovali, svi bi bili izvedeni pred sud. Oni su ispunili svoj vojni dug, naređenje“, dodao je Putin.

Pritom, on je naglasio da su među mornarima bili i pripadnici Službe bezbednosti SBU, koji su faktički rukovodili tom specijalnom operacijom.

 

Izvor Sputnjik

PUTIN O DEDOLARIZACIJI: VIŠE NE PUCAJU SEBI U NOGU, NEGO MALO IZNAD
Rusija nema nameru da odlazi od dolara, već dolar odlazi od nje i oni koji donose takve odluke, „ne pucaju sebi u nogu, već malo više“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na forumu „Rusija zove!“.

„Naš cilj nije odlazak od dolara, već dolar odlazi od nas. Oni koji preduzimaju odgovarajuće odluke, ne pucaju više sebi u nogu, već malo iznad“, rekao je Putin.

Po njegovim rečima, nestabilnost u operacijama sa dolarom izaziva želju kod mnogih država sveta da nađu alternativne rezervne valute.

„Smanjuju se rezerve u dolarima i kod njihovih najvećih držaoca. To je rezultat te politike korišćenja sankcija, između ostalog i korišćenja dolara u te svrhe“, izjavio je ruski lider.

Putin je pozvao SAD da prestanu sa politikom jednostranih i nezakonitih sankcija i izrazio nadu da će o tome imati priliku da razgovara sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Argentini na samitu G20.

On je dodao da ruski biznis povećava ulaganja u razvoj, bez obzira na pokušaje pritisaka spolja i na unutrašnje poteškoće.

„Bez obzira na pokušaje spoljnog pritiska i neke unutrašnje poteškoće, domaći biznis pravi dugoročne planove povećanja ulaganja u razvoj“, rekao je Putin.

Obim investicija proteklih 9 meseci je porastao za 4,1 odsto.

On je obećao da će ruske vlasti podržati kompanije koje ulažu sredstva u infrastrukturu Rusije.

 

Izvor Sputnjik, 28. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u