Porošenko: Rusi gomilaju vojsku na granici, preti totalni rat

U deset pograničnih oblasti u Ukrajini jutros je u 9 sati po lokalnom vremenu stupilo na snagu ratno stanje

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je Rusija drastično povećala vojno prisustvo na granici s Ukrajinom. AP: Rusi šalju još jedan sistem S-400.

Zbog toga Porošenko navodi da njegovoj zemlji preti „totalni rat“ s Moskvom.

„Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih jedinica raspoređenih duž grnaice je drastično povećan“, rekao je sinoć Porošenko na televiziji, ne precizirajući pritom u kom periodu je do toga došlo.

Prema najnovijim informacijama, Rusija će pojačati odbranu na Krimu raspoređivanjem više protiv-avionskih raketnih sistema. To je potvrdio viši zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane pukovnik Vadim Astafjev. On je rekao da će Rusija na Krimu, na već postojeća tri, dodati još jedan S-400 sistem, preneo je AP.

Takođe, Rojters javlja da ruski vojni brod minolovac „Viceadmiral Zaharin“ kreće od Crnog ka Azovskom moru.

S druge strane, u 10 pograničnih oblasti u Ukrajini jutros je u 9 sati po lokalnom vremenu stupilo na snagu ratno stanje koje će trajati 30 dana

Porošenko je takođe, pozivajući se na obaveštajne podatke, naveo da je povećan broj ruskih ratnih brodova u Azovskom moru kao i da je ruska vojska pojačala prisustvo na Krimu.

Prema njegovim rečima, od 2014. se na Krimu „utrostručio broj vojnika, upetostručio broj oklopnih vozila i skoro udesetostručila količina artiljerije“.

„Ne želim da neko pomisli da su ovo dečje igre. Ukrajina se suočava s pretnjom totalnog rata protiv Rusije“, naveo je on.

Porošenko je izjavio i da je u nedelju, posle zaplene tri ukrajinska broda, pokušao da pozove ruskog predsednika Vladimira Putina ali da nije bilo odgovora.

„Iste noći sam zahtevao razgovor s ruskim predsednikom Putinom. Nisam dobio odgovor. Zato sam morao da od (nemačke kancelarke) Angele Merkel zatražim da razgovara s Putinom o incidentu“, naveo je ukrajinski predsednik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da „nije bilo telefonskog kontakta dva predsednika“.

Zbog incidenta na moru i zaplene tri broda s 24 člana posade Ukrajina i Rusija se nalaze u najžešće, sukobu tokom više godina, a Ukrajina je proglasila jednomesečno ratno stanje u pograničnim oblastima.

Rusija će pojačati odbranu na Krimu raspoređivanjem više protiv avionskih raketnih sistema, izjavio je viši zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane pukovnik Vadim Astafjev.

On je rekao da će Rusija na Krimu, na već postojeća tri, dodati još jedan S-400 sistem, prenosi AP.

Ta njegova izjava usledila je tri dana nakon što je došlo do sukoba u Kerčkom moreuzu, kada je ruska granična straža oduzela tri ukrajinska broda i zarobila posadu.

Dok Ukrajina trvrdi da su se brodovi ponašali u skladu sa međunarodnim pravilima, Rusija navodi da Ukrajina nije tražila dozvolu za prolaz.

 

Izvor Tanjug/Beta/AFP/B92, 28. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u