Usvojena inicijativa za spomenik kralju Aleksandru Prvom

Inicijativu za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću podneo je predsednik Aleksandar Vučić

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada usvojila je inicijativu da se podigne spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Beogradu.

Takođe, usvojena je i inicijativa za imenovanje skvera Koste Šonde na Dorćolu, saopštila je Gadska uprava.

Inicijativu za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću podneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u svojstvu građanina, a spomenik bi bio podignut na platou između Starog i Novog dvora, odnosno između zdanja Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine grada Beograda.

Aleksandar I Karađorđević bio je prestolonaslednik Kraljevine Srbije, prestolonaslednik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, i kralj Jugoslavije.

Tragično je izgubio život u Marseljskom atentatu 9. oktobra 1934. godine, postavši prva žrtva fašizma u Evropi, prenosi Tanjug.

Komisija je usvojila i inicijativu udruženja „Donji Dorćol” za imenovanje skvera Koste Šonde na uglu Cara Uroša i Solunske ulice.

Komisija je dala i saglasnost opštini Mladenovac za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na centralnom delu Gradskog parka u toj opštini.

 

Izvor Politika, 28. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u