EP usvojio Rezoluciju o napretku Srbije

Srbija je i ove godine najviše pohvala dobila na račun sprovedenih ekonomskih reformi, jačanja privrednog rasta i makroekonomske stabilnosti

Evropski parlament je ogromnom većinom od 503 glasa „za” usvojio Rezoluciju o Srbiji, kojom se konstatuje napredak zemlje na putu pristupanja EU.

Protiv je bilo 85, a uzdržanih 47 poslanika.

Normalizacija odnosa sa Kosovom ponovo je naznačena kao ključna za dalji napredak Srbije.

Rezolucijom se ukazuje na potrebu jačanja reformi posebno u oblasti vladavine prava, a Rezolucija o Srbiji u osnovi ima izveštaj izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera, prenosi Tanjug.

On je ove godine težište stavio na pet oblasti: ekonomski rast, vladavinu prava, medijske slobode, dijalog sa Kosovom i rad Parlamenta Srbije.

Srbija je i ove godine najviše pohvala dobila na račun sprovedenih ekonomskih reformi, jačanja privrednog rasta i makroekonomske stabilnosti.

Najviše pažnje i ovoga puta Evropski parlament dao je oblasti vladavine prva u Srbiji uz konstataciju da je napredak u toj oblasti ključan za celokupni napredak Srbije ka članstvu u EU.

Posebno se insistira na nezavisnosti pravosuđa, jačoj borbi protiv korupcije i organzovanog kriminala kao i na obezbeđivanju uslova za medijske slobode i slobodu izražavanja.

Evropski parlament pohvalio je Srbiju za konstruktivne bilateralne odnose u regionu, ali i naznačio važnost normalizacoje odnosa sa Kosovom.

Srbija se poziva na primenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu se posebno insistira na formiranju Zajednice srpskih opština.

Naglašava se važnost ubrznja „nove faze dijaloga” koja se se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova kroz „definisani pravno obavezujući sporazum”, a od Evropske službe za spoljne poslove traži se ocenjivanje rada obe strane u procesu ispunjavanja obaveza.

Rezolucija o Srbiji ove godine ima istovetan deo teksta kao i Rezolucija o Kosovu u kome se naglašava se „multietničku prioroda i Kosova i Srbije” kao i činjenicu da „etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu”.

 

Izvor Politika, 29. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u