Haradinaj: Menjanje granica neprihvatljivo; Tači: Bez toga nema sporazuma

„Ima nekih koji bi voleli da se Kosovo uvuče u takozvano ‘mirno’ etničko čišćenje na Balkanu“

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je u autorskom tekstu za Vašington post da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodno uz podršku Rusije, nudi priznavanje u zamenu za deo teritorije Kosova.

Srbija, kako tvrdi Ramuš Haradinaj, „želi da stvori etnički ‘čistu’ državu, da oduzme ljudima državljanstvo i protera ih iz njihovih domova“, što je kako kaže, „previsoka cena“.

Od „njegove zemlje“ – Kosova se, piše dalje Haradinaj, traži „da načini nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zapretio američkim saveznicima“.

„Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje našeg suvereniteta, bezbednosti i prosperiteta, ima nekih koji bi voleli da se Kosovo uvuče u takozvano ‘mirno’ etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovid pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti – umesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira“, tvrdi Haradinaj.

Hardinaj je, takođe, napisao da su Srbija i njen saveznik Rusija odbili da priznaju suverenitet Kosova i da su se borili da blokiraju prijem Prištine u UN, kao i da je, kako navodi, Srbija, „kršeći Briselski sporazum“ o normalizaciji odnosa, radila ka tome da blokira put Prištine ka članstvu u EU i u mnogim međunarodnim organizacijama.

Haradinaj je ponovio i da je, osujećenjem pokušaja Kosova da uđe u Interpol, kako on smatra, pomognut organizovani kriminal i naneta šteta unutrašnjem sprovođenju zakona.

 

Izvor Tanjug/RTS, 29. novembar 2018.

TAČI: TREBA ZNATI, BEZ DEFINISANjA GRANICA NEMA SPORAZUMA
SAD i predsednik Tramp snažno podržavaju proces dijaloga, pregovora i mogućnost postizanja konačnog sporazuma Beograda i Prištine, izjavio Tači.

On je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike rekao da je „trenutak da Srbija i Kosovo postignu konačni sporazum“ i da je američka podrška u tom smislu konkretnija nego ranije.

On nije precizno odgovorio na pitanje treba li ukinuti carine na srpsku robu na Kosovu, ali je rekao da se kroz „unutrašnji dijalog i saradnju sa međunarodnim partnerima ta situacija mora prevazići“.

„Mi smo u poslednjim koracima, konačnoj fazi postizanja mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije“, kazao je Tači. On je dodao da se nada da će u narednim danima biti formiran pregovarački tim institucija koje izlaze iz kosovskog parlamenta.

„Jedna stvar koju treba znati jeste da bez definisanja granica nećemo imati konačan mirovni sporazum koji garantuje međusobno priznavanje“, tvrdi Tači. On, takođe, tvrdi da neće biti etničkih granica, kao i da će karakter i realnost multietničkog Kosova biti očuvani.

 

Izvor Tanjug/B92, 29. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u