Obračun sa opozicijom u CG: Ispred Skupštine uhapšen Nebojša Medojević (VIDEO)

Andrija Mandić rekao da se Crna Gora nalazi na ivici građanskog rata

Rano jutros, nakon završetka skupštinskog zasedanja, policija uhapsila poslanika Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića i sproveli ga u zatvor u Spužu.

Medojević je pritvoren po naredbi predsednika Višeg suda Borisa Savića zbog višemesečnog odbijanja da da iskaz u predmetu koji se protiv njega vodi.

Medojević i njegov kolega Milan Knežević mesecima odbijaju da dostave podatke o sudiji koji je navodno ponudio da za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine.

Sudska naredba će biti na snazi, a Medojević u ZIKS-u, kako je rečeno iz Uprave policije, sve dok ne da iskaz u postupku koji se vodi, što znači da može biti pušten na slobodu nakon davanja izjave ili da može biti zadržan u pritvoru do daljeg.

Ispred zatvora u Spužu se javio poslanik Slaven Radunović, koji je u video obraćanju na svom Fejsbuk nalogu, kazao da ne zna o čemu se radi i da čekaju da dobiju informaciju. Kako je rekao, u DF-u sumnjaju da se isto sprema Milanu Kneževiću, koji je sinoć boravio u Skupštini.

„Sumnjamo da se isto sprema i Milanu Kneževiću“, naveo je Radunović, dodajući da je Medojević „presretnut „maricom“ na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i da je uhapšen“.

Visoki funkcioner DF Milan Knežević, poručio je na vanrednoj konferenciji noćas u jedan sat da se neće predati policiji i da će s kolegama iz DF-a ostati u Skupštini do daljeg.

On je rekao da je trebalo da bude uhapšen zajedno s predsednikom Pokreta za promjene (PzP) Nebojšom Medojevićem.

„Zbog konsultacija sam ostao pet-deset minuta duže u Skupštini, a ispred su bile dve ‘marice’ koje je trebalo da postupe po nalogu predsednika Višeg suda Borisa Savića. I ranije sam saopštio da nemam nameru da se dobrovoljno predam i zajedno ću s kolegama poslanicima ostati u Skupštni do daljeg, da demonstriramo princijepijelost i naš stav da su napadnuti Skupština, poslanici, Ustav, a najmanje Medojević i ja“, istakao je Knežević.

Jedan od lidera DF-a i poslanik tog političkog saveza u Skupštini Crne Gore Andrija Mandić rekao je da se Crna Gora nalazi na ivici građanskog rata.

„Medojević je na prevaran način, pošto je napustio Skupštinu posle glasanja o rezoluciji koju je predložila parlamentarna većina uhapšen i odveden u zatvor u Spužu. Očigledno je realizovana namera Višeg suda da Nebojšu Medojevića stave u zatvor zbog toga što su procenili da nije svedočio onako kako su se nadali, a ovde vidite da stoji još jedna „marica“ koja čeka Milana Kneževića kako bi i njega poveli u zatvor“, rekao je Mandić.

 

Izvor Beta/B92

„CG NA IVICI GRAĐANSKOG RATA“; KNEŽEVIĆ: NE PREDAJEM SE
Nakon hapšenja jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, iz DF upozoravaju da je Crna Gora na ivici građanskog rata.

To je izjavio Andrija MAndić, dok je drugi lider DF Milan Knežević poručio da se neće dobrovoljno predati policiji i da će s kolegama do daljeg ostati u parlamentu.

Medojević, koji je i predsednik opozicionog Pokreta za promjene, uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopštio je MUP Crne Gore.

Na pres konferenciji DF-a ispred Skupštine Crne Gore, Mandić je odluku o hapšenju Medojevića ocenio kao skandaloznu i rekao da je DF zatražio hitan sastanak s predsednikom Parlamenta Ivanom Brajovićem, prenose Vijesti.

„Ovo je nešto što se još nikad nije desilo u Crnoj Gori, da se poslanik za izgovorenu reč, bez skidanja imuniteta stavlja u zatvor. Ovo je prvorazredni skandal i po proceni DF, Crna Gora se nalazi na ivici građanskog rata“, istakao je Mandić.

Prema njegovim rečima, Medojević je na prevaran način, pošto je napustio Skupštinu posle glasanja o rezoluciji koju je predložila parlamentarna većina uhapšen i odveden u zatvor u Spužu.

„Očigledno je realizovana namera Višeg suda da Nebojšu Medojevića stave u zatvor zbog toga što su procenili da nije svedočio onako kako su se nadali, a ovde vidite da stoji još jedna marica koja čeka Milana Kneževica kako bi i njega poveli u zatvor“, rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević poručio je da se neće dobrovoljno predati policiji i da će, zajedno sa kolegama iz tog političkog saveza, do daljeg ostati u parlamentu Crne Gore.

On je novinarima u četvrtak uveče, nakon susreta sa predsednikom parlamenta Ivanom Brajovićem, kazao „da je poslanik DF-a Nebojša Medojević večeras kukavički, brutalno, protivustavno i nezakonito uhapšen“, prenosi RTCG.

„I ranije sam saopštio da nemam nameru da se dobrovoljno predam, i ja ću, zajedno sa kolegama, poslanicima DF-a, ostati u Skupštini do daljeg“, rekao je Knežević.

Na taj način će, kako je kazao, demonstrirati principijelnost i stav DF-a da je u ovom trenutku napadnuta Skupština, poslanici, a najmanje on i Medojević.

Nakon razgovora s Brajovićem i potpredsednikom parlamenta Branimirom Gvozdenovićem, Andrija Mandić je rekao da su otvorili temu koja opterećuje javnost. „Imaćemo i kolegijum u 12 sati, koji će se odrediti prema hapšenju Medojevića, koji je uhapšen bez skidanja poslaničkog imuniteta“, kazao je Mandić.

Kako je naveo, DF će narednih dana doneti odluku da li će uopšte više učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tela.

Medojević, poslanik u Skupštini Crne Gore uhapšen je bez ukidanja imuniteta i sproveden je u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS). Viši sud u Podgorici odredio je Medojeviću pritvor u trajanju do dva meseca jer je odbio da svedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog javno izgovorenih tvrdnji da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor iz razloga što je Glavni specijalni tužilac primio mito u iznosu od 100.000 evra, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Medojević je uhapšen kasno sinoć posle izlaska iz Skupštine, a nakon što su poslanici parlamenta usvojili rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

 

Izvor Tanjug/B92

CG: PRISAJEDINjENjE SA SRBIJOM NIŠTAVNO
Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili iza ponoći predlog rezolucije po kojom se odluke Podgoričke skupštine proglašavaju ništavnim.

Podsetimo, rezolucijuprotiv odluka iz 1918, o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije, tražoi su poslanici vladajuće DPS.

RTCG prenosi da je u glasanju učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo „za“, 15 „protiv“, a nije bilo uzdržanih, a rasprava je trajala više sati.

Tokom višečasovne debate koja je prethodila glasanju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin kazao je da „rezolucija usmerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji“.

„Sazrelo je vreme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, ceo svet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Nemačke zove Nemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vreme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas ceo svet prepoznaje“, rekao je Pažin.

Opozicioni Demokratski front je predložio da se na dnevni red stavi i njihova rezolucija „Nikada više 1916“, kojom se, kako je objasnio Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija Crne Gore.

„Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. 1918 se požnjelo ono što se 1916. posejalo“, rekao je Mandić. Mandićev predlog, međutim, nije prošao. Predlog rezolucije vladajuće koalicije obrazložio je poslanik DPS Branimir Gvozdenović, koji je rekao da je „reč o dokumentu o nepravdi nanetoj Crnoj Gori“.

„Svedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da istorijske fakte stavimo u prvi plan“, rekao je Gvoydenović.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da se, kada bi danas dedovi onih koji su predložili ovu rezoluciju znali o čemu se ovde raspravlja, prevrtali u grobu. „Ali mi koji smo vaši savremenici, nismo iznenađeni“, rekao je Radunović.

U Podgorici je večeras održana i protestna šetnja pod sloganom „Nikad više 1918“ koju je organizovala nevladina organizacija „Dukljani“, sa čijeg skupa je poručeno da se „više nikad ne sme desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore“.

 

Izvor Tanjug/B92, 30. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u