Porošenko: Rusima od 16 do 60 godina zabranjujemo ulaz u Ukrajinu

Rusija ne planira da istom merom odgovori Kijevu

Ukrajina će ograničiti ulazak u zemlju muškarcima iz Rusije koji imaju između 16 i 60 godina, napisao je predsednik Petro Porošenko na Tviteru.

„Ukrajina je uvela ograničenje na ulazak ruskih državljana muškog pola uzrasta od 16 do 60 godina“, navodi se u saopštenju.

Kako je Porošenko napisao, odluka je donesena kako bi se sprečilo da Rusi formiraju „privatne armije“ na ukrajinskoj teritoriji.

Ranije je šef pogranične službe Ukrajine Petar Cigikal predložio da se nekim kategorijama ljudi ograniči ulazak u zemlju.

Rusija ne planira da istom merom odgovori Kijevu i zabrani Ukrajincima ulazak u Rusiju, javila je agencija RIA Novosti, pozivajući se na izjavu ruskog poslanika Franca Klinceviča.

Podsetimo, u nedelju su brodovi ukrajinske mornarice „Berđansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Američki predsednik Donald Tramp zbog novonastale krize otkazao je sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom koji je trebalo da se održi u subotu u okviru Samita G20 u Argentini.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik/B92, 30. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u