Sarajevo oslobodilo Orića, Vučić i Dačić osudili presudu

„Poruka današnje odluke suda BiH je da je legitimno ubijati Srbe“

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca, javlja „Kliks“.

Po drugi put, Naser Orić i Sabahudin Muhić su oslobođeni optužbi za ubistvo Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Lolići i Kunjerac.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine. Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svedok O-1, koji je promenio svoj iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine. Advokati su bazirali svoju odbranu upravo na ovom delu, rekavši kako je zaštićeni svedok menjao iskaze u bitnim delovima svaki put kada je saslušavan.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono veće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine. Sud je tada uvažio žalbu tužioca Miroslava Janjića u predmetu „Naser Orić“ u vezi sa neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

Pre izricanja presude, stotine građana se okupilo ispred Suda BiH, kako bi Oriću i Muhiću iskazalo podršku u ovom procesu, prenosi „Kliks“.

 

Izvor Sputnjik

„OČIGLEDNO JE DA ZA NAS SRBE PRAVDE NEĆE BITI“
To što neko nije osuđen iz političkih razloga, ne znači da nije počinio zločine, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću.

Vučić je primetio da je očigledno da za nas, Srbe, neće biti pravde.

„Očigledno da naša suza nema roditelja i da će čak i ubijeni, preklani, Slobodan Ilić ispasti kao da je ubijen od ko zna koga ili da je izvršio samoubistvo“, rekao je Vučić novinarima u Nikoziji.

I pored živih svedoka koji, podsetio je Vučić, potvrđuju da je Orić počinio zločin, neki se prave da to ne čuju i ne vide.

„Imamo protiv što se slavi nepravda i oni koji su činili zločine. To što neko nije osuđen iz političkih razloga ne zanči da nije počinio zločin. A za mene je čudo da neko nije osuđen, a postoje živi ljudu koji mogu da posvedoče“, rekao je Vučić.

Zato treba da se još više borimo za napredak naroda, za bolji ekonomski rast i nezaborav naših žrtava.

„Kad ih drugi ne vide, da mi to radimo, da sve te žrtve ne budu zaboravljene, kao i neki koji pripadaju drugom rodu, a naši sunarodnici su ih pogubili“, rekao je Vučić. Dodao je i da se znao unapred išod, jer je reč o političkoj a ne pravnoj odluci.

Dodao je i da se znao unapred ishod, jer je reč o političkoj a ne pravnoj odluci.

„A svaku presudu po pitanju svakog srpskog oficira komentarisali su i pre nego što se dogodila, i prvostepena, a ne pravosnažna…To moramo da pregrmimo, da pređemo preko toga, da budemo snažni, jaki, hrabri“, rekao je Vučić.

Kako kaže, njegova poruka svima koji bi da unize i unište Srbiju je jasna: „Mi nikome ne pretimo, ni od koga ništa nećemo, ništa tuđe nam ne treba. Hoćemo da budemo svoji na svome, da budemo na našim ognjištima, da radimo, živimo, a svojim radom ćemo se truditi da budemo uspešniji. To pravo niko ne može da nam oduzme.“ Ali, to što vidite našu brigu i zabrinutost, nemojte slučajno da pomisliste da ste videli strah i da možete da pregazite i ponizite Srbiju, istakao je on.

„Nikada vam nećemo dozvoliti, Srbija i naš narod na kraju pobeđuju“, zaključio je Vučić.

U drugostepenoj odluci, koja je i pravosnažna, ratni komandant oružanih snaga BiH u Srebrenici Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin.

 

Izvor Tanjug/B92

DAČIĆ: LEGITIMNO SAMO UBIJANjE SRBA
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je Srbija „milion puta do sada“ osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici.

Kako je rekao, sa druge strane nije bilo nikakvih osuda zločina protiv Srba.

„U isto vreme kada je EP, na predlog slovenačkog poslanika, usvojio amandman na izveštaj o Srbiji u kojem se Srbija poziva da prizna genocid u Srebrenici kao jedan od uslova za ulazak u EU i kada novoizbarani član Predsedništva BiH, koji još nije ugrejao stolicu na koju je seo, a već je počeo stalno da usmerava žaoke prema Srbiji i našem narodu, dolazi do odluke suda BiH u kojem oslobađaju odgovornosti Nasera Orića“, rekao je Dačić novinarima na Kipru.

On je dodao da postoje živi svedoci da je Orić lično vršio ratne zločine nad Srbima i podvukao da odluka suda BiH ne može doprineti stabilizaciji prilika u regionu.

Dačić je istakao i da je Srbija milion puta do sada osudila sve ratne zločine, uključujući i zločin u Srebrenici, ali da sa druge strane, ne samo da nije bilo nikakvih osuda zločina protiv Srba, već nije bilo nijedne reči izvinjenja.

„Već su svi zločinci praktično oslobođeni. I na KiM, uključujući Haradinaja, Ljimaja, i zločinci u BiH sa Naserom Orućem na čelu, u Hrvatskoj, gde su oslobođeni odgovornosti za Oluju, koja je bila najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata“, podvukao je Dačić.

Naveo je da su ovo pokušaji da se Srbija žigoše kao zemlja koja je kriva za genocide, iako je Međunarodni sud pravde jasno utvrdio da Srbija ne nosi nikakvu odgovornost za zločin u Srebrenici.

Zanimljivo je, kaže, da amandaman u EP dolazi iz Slovenije, u kojoj Srbi nemaju ni status nacionalne manjine.

„Ni Slovenija, ni Hrvatska, ni BiH nikada nisu rekle izvini, ili da se osete odgovornim za genocid koji je počinila Austrougarska, jer su bili u njihovom sastavu i vojsci, od 1914-1918. godine, kada je stradalo 28 odsto stanovništva Srbije, ubijeno 1.270.000 Srba… U Drugom svetskom ratu NDH je bila do Beograda i Novog Sada… Pa, nemojte, neuporedivo je to kada se pokuša uporediti sa Srebrenicom“, rekao je Dačić.

Poručio je da svako treba da preuzme odgovornost, ali da današnja presuda nije preuzimanje odgovornosti ni želja da se dođe do utvrđivanja krivaca, već je želja da se prave loše odnosi sa Srbijom.

Srbija je, istakao je Dačić, zainteresovana za dobre odnose sa BiH, kao i sa Slovenijom i Hrvatskom, ali želja da se Srbi definišu kao jedini genocidni narod na svetu je već previše.

On je ponovio da nakon milionskih žrtava u oba svetska rata Srbija nije dobila ni dinar ratne odštete. Kako kaže, poruka današnje odluke suda BiH je da je legitimno ubijati Srbe.

„Nije dobro što je došlo do toga i treba da se osudi zločin u Srebrenici, ali da li to znači da je legitimno i nekažnjivo ubijati Srbe? To je poruka današnjeg dana“, kazao je ministar. On je pozvao hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da se izjasni povodom oslobađajuće presude Oriću, te dodao da ako to ne uradi, onda je „veliki manipulant koji radi na tome da se što više unazade odnosi Srbije i BiH“.

Da podsetimo, u drugostepenoj odluci, koja je i pravosnažna, ratni komandant oružanih snaga BiH u Srebrenici Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin. Nakon oslobađajuće presude za zločine nad Srbima, Orić izrazio saučešće porodicama ubijenih Srba i zahvalio onim Srbima koji su svedočili u njegovu korist.

To što neko nije osuđen iz političkih razloga, ne znači da nije počinio zločine, rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom oslobađajuće presude Naseru Oriću.

 

Izvor Tanjug/B92, 30. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u