Dodik i Stoiljković se oglasili o Hodžajevom „paktu protiv Srbije“

„Srpski narod treba da pokaže svetu i okruženju da je ozbiljan i veliki narod“

Izjava Envera Hodžaja samo je potvrda dugogodišnje antisrpske politike koja vlada u regionu, izjavio je srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik.

„Taj antisrpski front postoji odavno. Njega su u različitim istorijskim okolnostima upravo činili oni koji su u okruženju Srba i srpskog naroda“, kazao je Dodik za Tanjug povodom izjave kosovskog vicepremijera Envera Hodžaja da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o stvaranju „pakta protiv Srbije“.

Prema njegovim rečima, vidljivo je i jasno da su Srbi kao narod drugim narodima kroz oslobodilačke borbe davali slobodu, a sada dok se „samoproglašena, nepriznata država Kosovo bavi separacijom i ujedinjavanjem sa Albanijom“, oni, kako kaže, sebi daju za pravo da Srbima drže predavanje, što drugima ne bi dozvolili.

„Mi smo stalno pod nekim pritiskom. Oni samo kad vide da ne mogu ništa da učine, onda kažu ‘pa niko ništa i ne traži’, a čim se pruži mala prilika, odmah bi devastirali Republiku Srpsku i napravili unitarnu BiH“, naglašava on.

Sama ta koncepcija je, kako kaže, napravljena još stotinama godina unazad, a njena težnja je da Srbi i Srbija nikada ne postanu važan, konstruktivni faktor mira na Balkanu.

Dodik ističe da je jasno da je pritisak na Srbiju kontinuiran i da se gotovo ni jedna argumentacija koju je Srbija iznela u odnosima sa Prištinom ne shvata ozbiljno.

„Od Prištine su zahtevane gotovo trivijalne stvari koje su postale osnova delovanja međunarodnog faktora koji se pokazao kao neobjektivan prema Srbiji i Srbima u celini“, ocenjuje Dodik i dodaje da taj faktor jedino pokušava da Srbe drži razdvojene, a sve druge da ujedini u pojedine države.

On smatra i da je Zapad kreirao raspad bivše SFRJ, a da su rezultat toga monoetnička Slovenija i monoetnička Hrvatska.

„Politika Zapada se uopšte ne razlikuje od vremena raspada Otomanske imperije, ni danas kada na jedan ovako sofisticiran način pokušava da pošalje poruku Srbiji i Srbima gde god da su, da je generalna politika u suštini antisrpska“, ocenjuje Dodik.

Takvi pritisci na Srbiju se, kaže, mogu obuzdati time što ćemo pokazati da smo svesno društvo i računati na promenu konteksta međunarodnih odnosa.

„Mada od onih koji su vekovima pravili antisrpsku koncepciju ne možemo ni očekivati ništa drugo. Možemo samo da svedočimo lažnom prijteljstvu koje se pokazuje zahtevima za stalno modeliranje srpske nacionalne politike i srpskog naroda“, kaže Dodik.

On naglašava da će biti veoma važno ono što Srbija već sada čini, a to je, kako kaže, istrajavanje u njenom identitetu, a da srpski narod treba da pokaže svetu i okruženju da je ozbiljan i veliki narod.

 

Izvor Tanjug/B92

STOILjKOVIĆ: NE OČEKUJEMO ODGOVOR OD ZAEVA O IZJAVI HODžAJA
Povodom izjave kosovskog vicepremijera Hodžaja da je u Makedoniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju „pakta protiv Srbije“, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković putem „Fejsbuka“ javno je pozvao Zaeva da odgovori makedonskoj javnosti na čijoj je strani.

„Svima je jasno da Zaev neće dati odgovor, jer bilo koji odgovor da da, to bi ugrozilo i njegovu i poziciju makedonske vlade po pitanju unutrašnje političke stabilnosti“, kaže Stoilković za Tanjug.

Ako bude prinuđen da se izjasni, ističe, Zaev će prihvatiti zahtev koji dolazi iz Prištine.

„Tražio sam objašnjenje i pitao Zaeva da odgovori pre svega građanima Makedonije na čijoj je on to strani. Da li je možda na strani albanskih šovinista ili na strani sopstvenog naroda i na kraju krajeva, pripadnika srpske zajednice koja živi u Makedoniji“, kaže Stoilković.

Naglašava da će, ukoliko se Zaev izjasni da je na strani „albanskih šovinista“, to njegovoj stranci dati za pravo da „najotvorenije bude na strani Srbije“.

To podrazumeva, kako kaže, ne samo solidarnost sa Srbijom i srpskim narodom, već i koordinaciju sa srpskom politikom.

„Mi od ovoga nećemo odustati, jer je ovo previše. Ne samo za nas nego i za ceo makedonski narod, zato što, po svim istraživanjima javnog mnjenja, makedonski narod Srbe i Srbiju smatra za svoje najbolje i najbliže susede“, kaže Stoilković i dodaje da će nastaviti da zahteva odgovore dok ih ne bude dobio.

Prema njegovim rečima, izjave koje iz Makedonije dolaze do srpske javnosti predstavljaju veliku manipulaciju koja, kako kaže, potiče od Zaeva kao i od njegovih lobista.

„U tim izjavama on priča sve najbolje i iz njegovih usta teku med i mleko, a suštinski to nije tako. Makedonija je promenom svoje politike došla u situaciju da Srbiju stavi u veoma nezavidan položaj jer smo mi na južnim granicama dobili severozapad, odnosno dobili smo novu Hrvatsku“, ističe Stoilković.

To obrazlaže činjenicom da u makedonskoj politici preovladava uticaj Albanaca što, kako smatra, neće voditi ničemu dobrom kada su odnosi Srbije i Makedonije u pitanju.

Kosovski vicepremijer Enver Hodžaj izjavio je zagrebačkom Večernjem listu da je „u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 02. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u