Kecmanović: Postizborna BiH ili iste mete, veća odstojanja

Ako je zatezanje bosanskog čvora u svečanim besedama ostalo prigodno zakamuflirano, nepune dve nedelje po inauguraciji Izetbegović je prešao na ratnu retoriku

Razoružali obezbjeđenje šefa vlastite države! Pokrali inventar iz kabineta u Palati! A nije državni udar?

BiH i jeste nemoguća po tome što je u njoj sve moguće…

Kraća slova koja su novoizabrani članovi Predsjedništva BiH odražli prilikom polaganja zakletve u Sarajevu izazvala su u nekim beogradskim medijima optimizam da bi Dodik, Džaferović i Komšić mogli doći do nekog kompromisa. Članovi trojnog vrha zaista su izvjegavali da pokvare inauguralnu svečanost. Međutim, svaki od njih je uzgred nagovijestio da će u BiH i u narednom mandatu ostati po starom.

Komšić je u svoju predsjedničku misiju uključio „prijem BiH u EU i NATO“. – Prst u oko Srbima!

Srpska, ili pola BiH se od NATO-a dvostruko ogradila: slijediće vojno neutralnu maticu, referendumom će odbiti da se pridruži onima koji su je bombardovali.

Prst u prazno Hrvatima! Domovnicama i putovnicama euroatlantske Hrvatske pojedinačno su već stigli do Brisela.

Prst u pekmez Bošnjacima koji rješenje za sve svoje probleme vide u EU i NATO, a ne zna se šta je neizvjesnije – opstanak EU i NATO ili prijem BiH.

Džaferović je pomenuo da će „raditi na integraciji BiH“, čitaj – centralizaciji i unitarizaciji, iliti bošnjačkoj hegemoniji, na što se jednako roguše i Srbi i Hrvati. Osim Bošnjacima, Šefikova polurečenica sjela je kao melem na ranu još jedino Komšiću. Samo što on to zove „građanska država“ u kojoj može i dalje da predstavlja narod koji ga ne bira.

Dodik je promovisao ekonomsku saradnju u kojoj on „nikada Bošnjake i Hrvate neće ometati u razvojnim projektima, ali očekuje da se i komšije na isti način odnose prema RS“. Hrvate je obradovalo da se bar ekonomski oslobode bošnjačkog izbornog nasilja, dok Bošnjaci funkcionišu po sistemu da „komšiji crkne krava“. Protiv su Pelješačkog mosta, koče hodroelektrane na Drini, odbijaju Vučićeve ponude saobraćajnica, bescarinske razmjene …

Ali, ako je zatezanje bosanskog čvora u svečanim besjedama ostalo prigodno zakamuflirano, nepune dvije nedjelje po inauguraciji Bakir Izetbegović je prešao na ratnu retoriku.

Povodom jubileja 7. muslimanske brigade ABiH, u kojoj su, nota bene, ratovali mudžahedini, poznati po fotografijama sa svježe odrubljenim glavama srpskih zarobljenika, a čemu je Šefik Džaferovića kao šef vojne policije bez prigovora prisustvovao, Izetbegović je pozvao Bošnjake na zbijanje redova pred „opasnoću iz zagraničnog susjedstva“.

„Vidite te raketne sisteme i avione po Srbiji i Hrvatskoj i mi u svemu tome moramo držati balans jer slabost privlači (…) Šansa je u namjenskoj proizvodnji … Završavamo pušku, uskoro ćemo haubice i dronove, višecjevne bacače … Kada sam kazao da ćemo jačati namjensku proizvodnju za komercijalne potrebe i tržište i `za ne daj Bože`,odmah su se zabrinuli u Beogradu. ‘Mladi Izetbegović se usudio prijetiti da će se braniti BiH’ (…) Srbi se ujedinjuju preko Beograda i crkve, HNS (Hrvatski narodni sabor) se ujedinjuje međusobno, a samo Bošnjaci pričaju o dodatnom razjedinjavanju. Pozivam ih da napravimo probosanski kamp koji će sve ove sile držati pod kontrolom.“

Veli da će namjenskom industrijom braniti BiH od Srbije i Hrvatske, a niti će Hrvati u „HB“ braniti BiH od Hrvatske, niti Srbi u RS od Srbije. Braniti se može jedino ono što se i kontroliše, a za Bakira je to pet kantona sa bošnjačkom većinom koju ni unutar BiH ni iz Hrvatske ni iz Srbije niko i ne osporava. Da bi branio cijelu BiH od susjeda moraće najprije da osvoji 75 odsto teritorije koje nastanjuju Srbi i Hrvati i pokori preko pola populacije BiH kako bi likvidirao „petu kolonu“.

Zato je iz Banjaluke stigao odgovor. Pri kabinetu predsjednice RS Cvijanović formiran je Savjet za zaštitu ustavnog poretka, a ministar Lukač najavio formiranje rezervnog sastava policije. Povod je invazija migranata koja uz entitetske granice zahtjeva daleko brojniju policijsku strukturu od postojeće profesionalne, kao i centar političko-bezbjednosne koordinacije u vrhu Republike. Razlog je, što bi rekao Bakir, „za nedaj bože“.

Evo sada je noću ukradena zastava Srpske ispred Dodikovog kabineta što svjedoči koliko u Sarajevu drže do predstavnika RS u Predsjedništvu BiH, pa makar on tekućih osam mjeseci bio i na čelu „zajedničke države“. A podsjeća na jednu od sjednica Predsjedništva BiH u junu ratne ’92.

Na pitanje zašto u komandnoj strukturi ABiH nema Srba i tek poneki Hrvat, načelnik štaba Sefer Halilović je odgovorio vojnički kratko i isuviše jasno: „Muslimanski borci, koji čine većinu, ne prihvataju da im komanduje neko drugi!“ Na potpitanje: „Kako to onda može da se zove ABiH?“, general nije imao odgovor, a Alija je dao pauzu koja i danas traje.

Da je predsjedavajućem Predsjedništva BiH neophodno obezbijeđenje mimo onog „zajedničkog“, zorno ukazuju i noćna krađa zastave i nepoznati lopovi i likovanje Komšića.

 

Izvor sveosrpskoj.com, 02. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u