Moskva se oglasila o tajnoj britanskoj 77. brigadi u Ukrajini

Ruska ambasada je naglasila da Britanija širi svoje prisustvo u Ukrajini

Ambasada Rusije u Londonu reagovala je na medijska pisanja o tajnoj operaciji Velike Britanije u Ukrajini.

Ruska služba BBC-ja je objavila da se izvesne grupe vojnika iz tajne 77. Brigade britanske vojske nalaze u Ukrajini. Prema informacije televizije, u ovoj brigadi služi više od hiljadu ljudi koji ispunjavaju zadatke na internetu, vrše psihološki uticaj i informacione operacije.

Ruska ambasada je naglasila da Britanija širi svoje prisustvo u Ukrajini uoči predsedničkih izbora koji treba da se održe krajem marta naredne godine. U diplomatskoj misiji su saopštili da posledice tih koraka London treba da oceni.

„U svoje vreme Velika Britanija je podržala puč u Kijevu i dolazak na vlast takozvane ’Vlade pobednika‘ uz kršenje ustavnog uređenja u zemlji“, navodi se u saopštenju ambasade.

Po mišljenju ruskih diplomata, ako je informacija o tajnoj britanskoj operaciji istinita, to predstavlja „još jedan element britanskog vojnog prisustva velikih razmera u Ukrajini“.

Diplomatska misija navodi da je Rusija znala za slanje britanskih stručnjaka radi obuke ukrajinskih vojnika koji ratuju protiv civila u Donjecku i Lugansku.

„Ispada da se britansko prisustvo proširilo za račun pružanja, kako piše BBC, psihološkog uticaja i informacionih operacija u toj zemlji“, izjavio je portparol ambasade.

Krajem prošlog meseca ministar odbrane Velike Britanije Gevin Vilijamson je saopštio o planovima povećanja vojnog prisustva u Ukrajini. Tada je ruska ambasada izjavila da je to u suprotnosti sa pokušajima da se reši ukrajinski konflikt na osnovu Minskih sporazuma.

 

Izvor Sputnjik, 03. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u