NATO podržao ideju „korekcije granica“ na KiM

Stoltenberg je izjavio i da će BiH ove sedmice verovatno dobiti „zeleno svetlo” za preduzimanje krupnog koraka ka članstvu u NATO

NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i kad je reč o „mogućim usaglašavanjima granica“ nada se da će dva strane naći obostrano prihvatljivo rešenje.

To je izjavio u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je to rekao uoči zasedanja šefova diplomatija NATO, koji će u sredu zajedno s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razmotriti „odnose NATO sa zemljama Zapadnog Balkana“.

Na pitanje novinara da li Atlantski savez strahuje da bi po bezbednost moglo imati posledica rešenje u dijalogu Beograd-Priština koje bi uključilo neke „korekcije granica“, Stoltenberg je rekao da „NATO snažno podržava dijalog Beograd-Priština, jer je to jedini način da se nađe odgovor za nerešena pitanja“.

Čelnik Atlantskog saveza je podsetio da je nedavno i u Beogradu ukazao na izuzetnu važnost dijaloga Beograd-Priština.

„Kad je reč o mogućim graničnim usaglašavanjima, naglašavam da NATO podržava dijalog i nadam se da će dve strane naći rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i Prištinu“, izjavio je Stoltenberg.

Po rečima Stoltenberga, „važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak“.

On je istakao da će „NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu, tamo je naša operativna misija Kfor koja je značajna za stabilnost“.

„I Kfor će i dalje biti nepristrasan kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbednost biti zajamčeni i da će doći do napretka ka političkim naporima da se dođe do rešenja kroz političke pregovore“, zaključio je generalni sekretar NATO.

 

Izvor Beta/B92

STOLTENBERG: NOVI KORAK ZA BiH NA PUTU KA ČLANSTVU U NATO
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Bosna i Hercegovina ove sedmice verovatno dobiti „zeleno svetlo” za preduzimanje krupnog koraka ka budućem članstvu u Alijansi.

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO trebalo bi da u sredu pozovu BiH da podnese svoj prvi reformski akcioni plan, kao deo Akcionog plana za članstvo (MAP), koji pomaže zemljama da se pripreme za pristupanje.

AP, međutim, ocenjuje da se BiH neće još skoro pridružiti NATO-u.

Stoltenberg je danas rekao da očekuje od ministara da signaliziraju u sredu da li su spremni da prihvate prvi godišnji nacionalni program.

On je dodao da je onda na Bosni i Hercegovini da odluči da li će iskoristiti tu mogućnost.

NATO je ponudio MAP Bosni 2010. godine, ali je obio da ga „aktivira” dok ne budu ispunjeni svi uslovi, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 03. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u