Košarkašima Partizana zabranjen ulaz na Kosovo

„Hteli smo u miru da budemo na Kosmetu, ali očigledno to nije moguće”

Rukovodstvo i igrači KK Partizan zaustavljeni su danas pre podne na administrativnom prelkazu Jarinje, gde im nije dozvoljeno da uđu na teritoriju Kosova i Metohije.

Oni su se uputili na KiM kako bi podržali Srbe u protestu protiv mera Prištine koje ugrožavaju njihov život i opstanak na svome, ali i da u Leposaviću odigraju prijateljski meč sa košarkašima „Trepče”, bratskim klubom „Partizana” od 2014. godine, prenosi Tanjug.

Ulazak na Kosovo i Metohiju nije dozvoljen ni Dušanu Kozarevu, zameniku direktora kancelarije za KiM.

MIJAILOVIĆ: NE DAJU NAM DA MIRNO PROTESTUJEMO SA NARODOM
Predsednik košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović istakao je da mu je žao što ekspedicija crno-belih nije dobila dozvolu da prođe administrativni prelaz na Jarinju i prisustvuje mirnom protestu u Kosovskoj Mitrovici, ali i odigra prijateljski meč sa Trepčom.

Mijailović je u izjavi Tanjugu poručio da ne veruje da će doći do promene i da će rukovodstvo i košarkaši biti pušteni na Kosmet.

„Evropa ne zna šta se dešava na Kosmetu… Prolaz nam je onemogućen. Mi smo samo sportisti, želeli smo da u miru protestujemo sa narodom i odigramo prijateljsku utakmicu sa Trepčom. Čisto sumnjam da ćemo proći”, rekao je Mijailović Tanjugu.

Kako je naglasio, problem je nastao jer ekspedicija Partizana nije najavljena.

„Rekli su nam da idemo preko brda, ali ne želimo da rizikujemo hapšenje. Mi smo civilizovani narod. Vidite šta se dešava u 21. veku”, poručio je prvi čovek Partizana i dodao da će crno-beli sačekati još malo da se vidi da li situacija može da se promeni.

Mijailović, ipak, navodi da ekipa nije uznemirena zbog svega što se desilo, ali da ostaje žal.

„Žao mi je jer smo imali plan da obiđemo naš narod. Hteli smo i u miru da budemo na Kosmetu, ali očigledno to nije moguće”, zaključio je on.

Rukovodstvo i košarkaši Partizana nameravali su da podrže Srbe u protestu protiv mera Prištine na takse od 100 odsto na srpsku robu.

POLICIJA KOSOVA: KOŠARKAŠI NISU IMALI DOZVOLU ZA ULAZAK
Policija Kosova je saopštila da danas oko 11.40 časova na graničnom prelazu Jarinje nije dozvolila ulazak na Kosovo jednom vozilu i autobusu u kojima su se nalazili košarkaši Partizana iz Beograda jer nisu imali dozvolu za ulazak na Kosovo koju izdaje MIP Kosova, odnosno Košarkaška federacija Kosova.

Posle davanja ovih informacija košarkaši su se vratili za Srbiju.

Portparol kluba Ivan Ivković je u telefonskoj izjavi za RTK2 rekao da im policija Kosova nije dozvolila ulazak, sa obrazloženjem da je takvo naređenje stiglo iz Prištine, prenosi Beta.

„Ni rukovodstvu kluba, ni igračkom pogonu nije dozvoljen ulazak, sa samo jednim obrazloženjem da je takvo naređenje stiglo iz Prištine i da nismo na vreme prijavili dolazak. Još nam je u prilično sarkastičnom tonu preneto da ako hoćemo možemo alternativnim putevima, preko brda”, rekao je Ivković.

 

Izvor Politika, 04. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u