Srpski nacionalni savet ostao bez donacija zbog proslave ujedinjenja

Srpska zajednica je najbrojnija nacionalna zajednica u CG, posle crnogorske, ali u raspodeli sredstava učestvuje sa najmanjim procentom

Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori kažnjen je za 14.400 evra, zbog organizovanja Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda u toj državi i manifestacija na očuvanju srpskog identiteta, saopšteno je danas iz tog saveta.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu se navodi da na sednici Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, održanoj 3. decembra, ovo upravljačko telo nije potvrdilo dva puta donesenu odluku ranijeg saziva tog tela da se po konkursu druge raspodele iz 2017. godine Srpskom nacionalnom savetu Crne Gore za projekat „Izdavačka delatnost” dodele sredstva u visini od 14.400 evra.

Po rečima predsednika Srpskog nacionalnog saveta Momčila Vuksanovića ovo je već najavljena kazna prema Srpskom nacionalnom savjetu od aktuelne vlasti i predstavnika dominantne vladajuće stranke u institucijama odlučivanja o dodeli sredstava za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta.

Novoizabrani Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava se proglasio nenadležnim za potvrdu ranije donesenih odluka istog organa, čime je doveo u pitanje kontinuitet rada Fonda, kao i sve druge institucije i instance u Crnoj Gori koje su konsultovane po ovom slučaju.

Navodi se da je Književna zadruga Srpskog nacionalnog saveta u poslednjim godinama možda najuspešnija izdavačka kuća u Crnoj Gori, dobitnik za dve godine uzastopnog priznanja Beogradskog sajma knjiga, 2016. i 2017. godine, za najboljeg izdavača u dijaspori, prenosi Tanjug.

Dobitnik je nagrada Podgoričkog sajma, Novosadskog sajma, Sajma u Andrić gradu za izdavačke poduhvate, i gotovo svih nagrada za izdanja koja se štampaju isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Vuksanović tvrdi da nije očigledno diskriminisan samo Srpski nacionalni savet, već i druge srpske organizacije koje svoje projekte realizuju u okviru zaštite srpskog identiteta, a koje državne komisije, gde nema nijednog člana srpske nacionalnosti, redovno odbijaju zbog štampanja prijava na ćiriličnom pismu.

„To je bio očigledan slučaj sa konkursom kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava, gde su sve prijave po konkursu na ćiriličnom pismu eliminisane, a koje bi moralo da vodi računa o ravnopravnosti nacionalnih zajednica i ravnomernoj raspodeli sredstava namenski opredeljenih pojedinim oblastima”, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je srpska nacionalna zajednica najbrojnija nacionalna zajednica u Crnoj Gori, posle crnogorske, ali bez obzira na to, u raspodeli sredstava, s obzirom na svoju brojnost, učestvuje sa najmanjim procentom.

Srpski nacionalni savet će se po pitanju svojih uzurpiranih prava i diskriminacije, po ovim i drugim pitanjima, obratiti Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Vladi Srbije, kako bi zaštitili srpske organizacije koje se bave očuvanjem identiteta u Crnoj Gori.

 

Izvor Politika, 04. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u