Brnabić o Kosmetu: Upotreba vojske opcija koju razmatramo

Ne možemo da gledamo kako neko sprovodi novo etničko čišćenje, nove „Oluje”, rekla je premijerka

Predsednica Vlade Ana Brnabić nije želela da komentariše medijske navode da Amerikanci šalju oružje u Albaniju, koja je navodno namenjenja vojsci Kosova, ističući da je to ozbiljna tema i da se nada da će biti dovoljno razuma na strani SAD.

„Nadam se da će biti dovoljno razuma na strani SAD da znaju šta je dobro za njihove partnere u Prištini”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da se slaže sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u oceni da formiranje vojske Kosova znači da će Srbija biti u ćorsokaku i da zbog toga još jednom apeluje „da se prizovu razumu”. Kazala je da bi sve evropske lidere upitala šta bi radili da su na njenom mestu.

Premijerka je istakla da je Srbija ulagala u podizanje odbrambenih kapaciteta, vojske i policije, jer su bili devastirani, zato što smo vojno neutralna zemlja, ali i zato što, kada neko zna da smo i u tom smislu jaki i sposobni, onda je to argument više da moraju da sednu i razgovaraju o kompromisu.

„Nadam se da nikada nećemo morati to da upotrebimo, ali nažalost mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu. Ne možemo da gledamo kako neko sprovodi novo etničko čišćenje, nove Oluje i ako Edi Rama na njih poziva”, rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla i da će Beograd apelovati na, pre svega, stalne članice SB UN, jer ni po jednom međunarodnom sporazumu ne postoji opcija da tzv. Kosovo, odnosno privremene institucije samouprave u Prištini, formiraju sopstvenu vojsku.

„Ni po jednom. U tom slučaju, oni koji su dali mandat Unmiku, Euleksu, Kforu, moraju da se umešaju i da kažu – ako vi nećete da poštujete sopstvena akta, morate da poštujete ono što smo vam mi dali kao mandat, da pozovu Prištinu na poštovanje sporazuma”, rekla je predsednica vlade a prenosi Tanjug.

AP: NAJOTVORENIJE UPOZORENjE
Američka agencija AP prenela je da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da formiranje kosovske vojske može pokrenuti oružanu intervenciju Srbije u južnoj srpskoj Pokrajini, ali da se nada da Srbija to neće nikada uraditi, uz ocenu da je to do sada najotvorenije upozorenje od porasta tenzija između Beograda i Prištine.

Agencija ocenjuje i da bi oružana intervencija Srbije na Kosovu izazvala direktne sukobe sa mirovnom misijom predvođene NATO-om koja je tamo stacionirana. Kako se navodi kosovski parlament će 14. decembra glasati o transformaciji bezbednosnih snaga u redovnu vojsku.

 

Izvor Politika, 05. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u