Đurić: Ako Priština formira vojsku, Kfor da je razoruža

Marko Đurić podsetio da je prema slovu Rezolucije 1244 obaveza KFOR i NATO da demilitarizuju albanske oružane grupe na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je večeras da bi, u slučaju formiranja tzv. kosovske vojske, KFOR i NATO morali istog časa da je razoružaju, a ne da je podrže.

„Formiranje takozvane vojske najdirektnije je uporeno protiv cele Srbije”, rekao je Đurić za RTS.

On je podsetio da se u Rezoluciji SB UN 1244, u tački 9, stavu B, navodi da je obaveza KFOR i NATO na KiM „demilitarizovanje tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca”.

Prema njegovim rečima, važno je da se spreči formiranje tzv. vojske jer se time region gura „preko ivice”.

Podsetivši da je potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj rekao da Priština radi na stvaranju pakta protiv Srbije sa drugim zemljama u regionu, mada je to potom rekao da taj naslov nij baš tačan, Đurić kaže – suština ostaje.

„Takva vojska služila bi isključivo za konflikte sa Srbima na KiM, sa Srbijom, za štićenje i zauzimanje onoga što smatraju nezavisnom držvom Kosovo i za takve paktove kakve sanja i pravi Enver Hodžaj”, rekao je Đurić.

Đurić je rekao i da je Priština bukvalno „obrisala pod” sa nastojanjima evropskih predstavnika da ih urazume i da se ukinu diskriminatorske takse.

On je naveo da je cilj tih mera Prištine, kao i upada Rosu, progona Srba, svega što preduzimaju, da se Srbi u potpunosti proteraju sa KiM, da se Srbija natera da, kako kaže Haradinaj, bezuslovno prihvati neku vrstu političke kapitulacije i prizna nezavisnost.

„Oni drže Srbe na Kosovu kao taoce i vrše pritisak na Beograd”, rekao je Đurić za RTS.

Na pitanje da li su te mere pritisak i na Brisel kako bi dobili viznu liberalizaciju, on kaže da su Albancima, a i delu međuanrodne zajednice, Srbi krivi za sve – i za to što nisu dobili viznu liberalizaciju i za sve ostalo, a da međunarodna zajednica pokušava da izjednači odgovornost Beograda i Prištine, i krive Srbiju za Interpol.

„Kažu – nisu u redu mere Prištine, ali ni Beograd nije podržao nezavisnost. Srbija ne da nema obavezu, već će se aktivno boriti da sačuva svoj teritorijalni integritet, boriće se za život i opstanak”, rekao je Đurić.

On je naveo da je predsednik Srbije juče u razgovoru sa Johanesom Hanom i ambasaodrima danas ukazao na ozbiljnost i opasnost situacije.

Prema njegovim rečima, Srbija radi sve da se sačuvaju ljudski životi i naših ljudi na KiM i drugde, ali da svaki dan imamo sve gore poteze Prištine.

Osvrnuvši se na izjavu novog američkog amabasadora na Kosovu Kosneta da nema bliskijih nacija od SAD i Kosova, on kaže da njima niko ne brani da se tako izjašnjavaju ali da uz tu vrstu bliskosti ide i odgovornost.

„ Ako svi budu upotrebili iskreno svoj autoritet tih mera više ne bi bilo”, rekao je on.

 

Izvor Politika, 05. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u