I Rusija i NATO se oglasili protiv stvaranja „vojske Kosova“

Ukoliko mandat KBS evoluira, NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu, poručio je Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da je namera Kosova da oformi vojsku suprotna preporukama mnogih članica NATO i da može imati ozbilje posledice.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da su ministri članica NATO na sastanku razmotrili nameru Kosova da transformiše Kosovske bezbednosne snage u „vojsku“. „Takav korak dolazi u pogrešno vreme“, poručio je on.

On je naglasio da NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom.

„Ono što su sada najavili dešava se bez konsultacija NATO saveznika i drugih zemlja kao i bez inkluzivnog procesa na samom Kosovu”, kaže Stoltenberg.

Ponovio je da, ukoliko mandat KBS evoluira, NATO će morati da preispita nivo svog angažmana na Kosovu.

Generalni sekretar NATO ocenio je i da tarife koje je Priština uvela na robu iz Srbije čine dijalog između Beograda i Prištine još težim.

”Ohrabrujemo Beograd i Prištinu da se uzdrže od provokativnih koraka i izjava i da načine neophodne kompromise kako bi napredovali ka boljoj budućnosti”, zaključio je Stoltenberg.

Inače, danas je reagovalo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je osudilo odluku prištinskih vlasti da formiraju vojsku.

 

Izvor Tanjug/B92

MOSKVA: DESTABILIZUJUĆI I PROVOKATIVAN KORAK
Na vest o mogućem formiranju vojske Kosova oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova. „Kršenje rezolucije 1244 i destabilizirajući provokativni korak.“

„Priština je objavila planove da 14. decembra usvoji odluku o uspostavljanju kosovskih oružanih snaga“, navodi rusko ministarstvo i upozorava da „takav korak biće direktno i očigledno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44, koja je jedini međunarodni legalni dokument u vezi razrešenja kosovskog pitanja“, prenela je agencija Tas.

„Rezolucija podrazumeva samo raspoređivanje međunarodnih multinacionalnih trupa u regionu“, navodi se u saopštenju. Kako je dalje navedeno, Priština se sprema da preduzme „još jedan destabilizujući i provokativni korak posle uvođenja taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH“.

„Akcija kosovskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku (inače, kršeći i njihov ustav) može da dovede do najozbiljnijih posledica ne samo na području sa srpskim stanovništvom već i za bezbednost celog Balkana“, ističe se u saopštenju.

„Očekujemo da kosovske snage primene svoj mandat i preduzmu sveobuhvatne mere za neutralizaciju i razoružanje takve institucije u slučaju da bude stvorena“, navelo je rusko ministarstvo.

„Sponzori Prištine – EU i SAD – treba da izvrše jak pritisak na kosovske Albance kako bi opozvali svoje provokativne odluke i da bi se sprečilo jačanje napetosti“, zaključilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija Tas.

 

Izvor Tanjug/B92, 05. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u