Evropska unija pozvala na odbacivanje dolara

Evropski plan dedolarizacije i jačanja globalne uloge evra kao glavnu tačku ima to da evropski uvoz energenata mora biti u evrima a ne u dolarima

Evropska komisija zatražila je od država članica EU i samog biznisa da aktivnije koriste evro u strateškim sektorima ekonomije.

Ukazala je da evropski biznis – iako je veliki kupac i veliki proizvođač – i dalje na ključnim strateškim tržištima trguje u dolarima. Upozorila je da to tržišta izlaže političkim i valutnim rizicima i EU i njen biznis „čini zavisnim od tuđih jednostranih odluka“.

Komisija je liderima zemalja koje su u sastavu EU predložila da narednih dana razmotre „međunarodnu ulogu evra“ i preporučila da ga šire koriste posebno u međunarodnim energetskim sporazumima i transakcija.

Za prvu polovinu 2019. je najavila „široke konsultacije o korišćenju evra u poslovima sa naftom i gasom“.

Ovo je briselski plan dedolarizacije EU. Rusija takođe ima svoj plan dedolarizacije, a takođe i Turska.

Ruski plan je još makar polutajna, a evropski je neko stavio na raspolaganje američkoj novinskoj agenciji (zajedno sa „tehničkim prilozima“) celu nedelju pre nego što je bio formalno usvojen.

Jedno je ipak izvesno: ako plan Evropske komisije, kojeg ne bi bilo bez odobrenja Angrele merkel i Emanuela Makrona, krene u realizaciju – Vašingtonu ništa neće vredeti što ima svoju “petu kolonu“ u vrhovima bezmalo svih država članica Unije.

Čak i u prilično ublaženoj formi, za koju je Komisija na kraju odlučila, njen plan dedolarizacije suštinski kida stratešku vezu dolar-nafta. Bar u njenom dosadašnjem vidu.

To će mnogo šta izmeniti. Verovatno i u odnosima sa Moskvom jer je plan EK nemoguće realizovati bez saradnje sa Moskvom.

Evropski plan dedolarizacije i jačanja globalne uloge evra kao glavnu tačku ima to da evropski uvoz energenata mora biti u evrima a ne u dolarima. A zemlje EU godišnje uvezu nafte i gasa za 340 milijardi dolara.

Posebno je značajno što je u dokumentu EK sama dedolarizacija postavljena u ravni uspostavljanja evropskog ekonomskog i monetarnog suvereniteta koja – najblaže rečeno – nervira Vašington.

Komisija je inicirala hitno stvaranje finansijskog centra EU koji bi bio analog londonskom, sa zadatkom da, pored ostalog, obezbedi funkcionisanje petro-evra.

EK predlaže i otvaranje EU-berze za trgovanje naftom.

Za Amerikance je ovo „egzistencijalna pretnja“ jer najdirektnije vodi sužavanju zone dolara i lišava ih „exorbitant privilege“ – ne samo ekonomskih prednosti koje su SAD imale decenijama kao zemlja emitent globalne rezervne valute.

Vašington će, dakako, činiti sve što bude u njegovoj moći da zaštiti svoju i hegemoniju dolara.

„Žuti prsluci“ i slična „gibanja masa“ mogu se pojaviti i u drugim evropskim zemljama.

 

Izvor Fakti, 06. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u