Nemačka protiv pooštravanja sankcija Rusiji

„Smatramo da bi u ovom trenutku bilo kontraproduktivno dodavanje napetosti novim sankcijama“

Nemačka smatra kontraproduktivnim uvođenje novih sankcija Rusiji u vezi sa situacijom u Kerčkom moreuzu, jer bi takav korak mogao dovesti do eskalacije konflikta, izjavio ambasador Nemačke u Ukrajini Ernst Rajhel, prenosi agencija „Ukrajinske novosti“.

„Zbog toga mnoge zemlje-članice, uključujući i našu zemlju, smatraju da bi u ovom trenutku bilo kontraproduktivno dodavanje napetosti novim sankcijama, kada su tenzije dostigle značajan nivo“, rekao je Rajhel.

PROVOKACIJA U KERČKOM MOREUZU
Odnosi Rusije i Ukrajine su se zaoštrili nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, gde su ruski graničari zadržali tri ukrajinska ratna broda koji su nezakonito prešli državnu granicu Rusije. Ukrajinske vlasti optužile su Moskvu za agresiju i uvele ratno stanje u deset oblasti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident unapred pripremljenom provokacijom kao izgovor da se u Ukrajini uvede ratno stanje pre predsedničkih izbora u zemlji. Ratno stanje bilo je potrebno predsedniku Ukrajine Petru Porošenku uoči predsedničkih izbora zbog pada rejtinga.

Porošenko je više puta izrazio da Kijeva ima podršku Zapada. Međutim, njegov poziv NATO-u da pošalje ratne brodove na Azovsko more ostao je bez odgovora, a nakon istog zahteva Berlinu, bivši ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel izjavio je da Nemačka ne sme da dozvoli da uđe u rat sa Rusijom, kako to pokušava Kijev.

Osim toga, ukrajinske vlasti očekuju od EU da uvede nove anti-ruske sankcije, ali kako je u Briselu rečeno Sputnjiku, neke zemlje Evropske unije, uključujući Francusku i Nemačku, smatraju da su ove mere preuranjene.

 

Izvor Sputnjik, 06. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u