Biljana Mitrinović: Ni Carigrad Kijevu ne nudi punu autokefalnost

Ukrajinska crkva neće biti samostalna čak ni po pitanju unutrašnjih disciplinskih odluka

Nakon što je uveo ratno stanje u delu države, ukrajinski predsednik Petro Porošenko je preduzeo još jedan korak potpunog raskola od Rusije i u zgusnutom redosledu zaoštravanja odnosa – najavio da će ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) za deset dana proglasiti autokefalnost.

Kako je cela priča s ukrajinskom crkvom, po svemu sudeći, prevashodno politička, tako je i Porošenko požurio da najavi odluke u crkvi. On je juče rekao da će se Sveti Sinod UPC sastati 15. decembra kako bi proglasio autokefalnost i izabrao patrijarha. Kako je saopšteno, to će biti još jedan korak da vlasti u Kijevu spreče rusko mešanje na ukrajinskom tlu, a Porošenko računa da će uoči predsedničkih izbora, koji se održavaju 31. marta iduće godine – pridobiti poene jer se tokom njegovog mandata dogodilo stvaranje nacionalne crkve i raskid viševekovnih veza sa ruskim sveštenstvom.

Od incidenta u Kerčkom moreuzu zvanična Moskva tvrdi da je u pitanju Porošenkova predizborna kampanja, jer prema anketama javnog mnjenja stoji loše, a juče je i sam ruski predsednik Vladimir Putin objasnio zašto neće da se javi na telefonski poziv svog ukrajinskog kolege. Odgovarajući na pitanje novinara zašto ignoriše poziv Porošenka (koji se zapadnim medijima u dva navrata žalio da mu Putin ne odgovara i da je morao da zove nemačku kancelarku Angelu Merkel da stupi s njim u kontakt) – ruski predsednik je rekao da ne želi da učestvuje u njegovoj predizbornoj kampanji.

„Ne radi se o tome da se povlačim i ne želim da razgovaram sa Petrom Aleksejevičem, to nije slučaj. Radi se o tome da ne želim da učestvujem u njegovoj predizbornoj kampanji”, objasnio je ruski predsednik. Prema njegovim rečima, Porošenko vešto stvara krizne i provokativne situacije i prebacuje odgovornost za počinjeno na Rusiju, nakon čega „odmah želi da pokaže da on uspešno rešava nastale probleme”.

Tako će, po svemu sudeći, biti i sa autokefalnošću UPC i biranjem patrijarha. Naime, ukrajinski portal „Vesti” navodi da ne može biti govora o autokefalnosti nove strukture i da se najverovatnije radi o potpunom prelasku pod jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije. Ustav „jedinstvene pomesne crkve” koji je napisao Carigrad ne predviđa stvaranje autokefalne crkve koju očekuje Kijev.

„Samostalnost nove strukture koju Carigradska patrijaršija namerava da stvori u Ukrajini biće za stepen niža od postojeće samostalnosti kanonske Ukrajinske crkve”, napisao je tim povodom šef odeljenja Ruske pravoslavne crkve (RPC) za saradnju sa medijima Vladimir Legojda na ruskoj društvenoj mreži „Telegram”, preneo je „Sputnjik”.

Prema pisanju „Vesti”, ustavom je propisano da je ukrajinska crkva „neraskidivo vezana” za Carigradsku patrijaršiju, a preko nje sa svim ostalim crkvama, što je jednako položaju kanonske UPC, koja je povezana sa pravoslavnim svetom preko RPC.

Takođe, poglavar pravoslavne crkve u Ukrajini može biti samo mitropolit, a ne patrijarh. Arhijerejski sabor ukrajinske crkve će se po svim globalnim pitanjima obraćati Carigradskoj patrijaršiji, a ona će saopštiti saboru „šta treba da radi”. Prema podacima portala, Carigrad neće morati da objašnjava svoju odluku. Osim toga, buduća ukrajinska crkva će dobiti miro od Carigrada, što je jedan od glavnih znakova nepostojanja prava autokefalnosti. „Jedina pomesna crkva” neće moći samostalno da kanonizuje svoje svece, već će davati imena Carigradu za kanonizaciju.

Na kraju, Carigradska patrijaršija će prema ustavu postati viša apelaciona struktura. To znači da će arhijereji kojima je zabranjeno da služe u crkvama i da predaju u verskim školama ili protiv kojih su uvedene neke druge sankcije, imaju pravo da se žale Carigradu. Tako ukrajinska crkva neće biti samostalna čak ni po pitanju unutrašnjih disciplinskih odluka. Kako je saopšteno, ustav „ujedinjene ukrajinske crkve” Sinod Carigradske patrijaršije je usvojio na sednici koja je trajala od 27. do 29. novembra.

 

Izvor Politika, 07. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u