Lazanski: Beograd ima način da spreči silu nad Srbima na Kosmetu

U pozadini nabavke vojne opreme, najave formiranja vojske i taksi na srpske proizvode je želja da se kompenzuju diplomatski porazi Prištine

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski kaže da je jasno da samoproglašeno Kosovo uživa veliku podršku SAD za formiranje takozvane vojske, ali i da Srbija ima način i sredstva da spreči bilo kakvu silu nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini.

On je, komentarišući današnju isporuku samoproglašenom Kosovu američkih oklopnih vozila, izjavio Srni da u Prištini možda i razmišljaju da nad Srbima na Kosmetu izvrše etničko čišćenje, poput hrvatskih akcija „Oluja“ i „Bljesak“, ali da postoje dva momenta koja ih koče.

„Verovatno to ne mogu da izvedu bez dozvole Amerikanaca, kojima su verovatno na Balkanu bili dovoljni jedan ’Bljesak‘ i jedna ’Oluja‘ koje su, takođe, sponzorisali, a drugo zato što Srbija ne bi mogla biti pasivna u slučaju da neko krene nasilno da proteruje Srbe sa Kosmeta. Srbija u svakom slučaju ne bi bila pasivna“, rekao je Lazanski.

On je naglasio da se treba nadati da se Priština neće odlučiti na takve korake, ali i da ne treba ceo život provesti u nadi.

Lazanski je, povodom informacije da su danas samoproglašenom Kosovu isporučena 24 američka „hamvija“, rekao da su Albanci i ranije imali oklopna vozila.

„Od Turske su dobili neka laka oklopna vozila. Sada su dobili ’hamere‘. Nije to ništa specijalno. ’Hamere‘ može svako privatno da kupi. To nije nikakvo dramatično jačanje njihovih vojnih kapaciteta, ali simbolično jeste“, rekao je Lazanski.

On je ocenio da je u pozadini nabavke vojne opreme, najave formiranja vojske i taksi uvedenih na proizvode iz centralne Srbije, želja da se kompenzuju diplomatski porazi koje je Priština doživela na međunarodnom planu.

„Ono što se desilo sa Interpolom, plus povlačenja priznanja od nekih zemalja, Albanci žele da kompenzuju time što će kao imati vojsku i oklopna vozila“, kaže Lazanski, prenela je RTRS.

 

Izvor Sputnjik, 10. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u