Volfgang Petrič: NATO je protiv vojske Kosova, ali SAD su za

„Sada će EU morati da razgovara sa SAD, da pronađemo zajednički jezik s NATO-om i da onda o tome razgovaraju s Prištinom“

Austrijski diplomata Volfgang Petrič izjavio da će EU morati da razgovara sa SAD o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Petrič je novinarima u Beogradu rekao da dijalog Beograda i Prištine mora da bude prioritet u svakom slučaju, a da je bezbednost na KiM već garantovana od strane NATO snaga i Kfora. Podseća da se NATO, na primer, protivi načinu formiranja vojske kakav je najavila Priština, ali da to podržavaju SAD.

„Sada će EU morati da razgovara sa SAD, da pronađemo zajednički jezik s NATO-om i da onda o tome razgovaraju s Prištinom“, rekao je Petrič. To je, kaže, ključno za dijalog Beograda i Prištine i sigurno da to pitanje trenutno ne pomaže njegovom nastavku.

Prema njegovim rečima, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini mora da uloži odlučan napor da bi se Beograd i Priština vratile konstruktivnom dijalogu. On je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine trenutno u krucijalnoj, ali opasnoj situaciji zbog stvari koje su se desile u prethodnom periodu, poput podizanja carinskih taksi na proizvode iz centrralne Srbije, kao i negativnog glasanja o prijemu Kosova u Interpol.

„Mislim da nam sada treba odlučan napor evropske šefice diplomatije Federike Mogerini da se dve strane vrate još konstuktivnijem dijalogu“, rekao je Petrič koji učestvuje na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradskog strateškog dijaloga „Inicijativa pojas i put na Balkanu“.

Upitan o novim merama koje Priština najavljuje, podsetio je da je Evropska unija jasno izrazila svoje protivljenje uvođenju taksi, što je jasna poruka, te da su Prištini rekli da ih povuče. „Verujem da svaka zemlja EU smatra da je to neophodno. Ne možemo u Evropi, u kojoj želimo ukidanje taksi, sada da podižemo takve barijere“, rekao je Petrič.

Upitan kako EU to može da uradi, rekao je da EU nema svoju vojsku, već da mora da pregovara i da ubeđuje partnere u Prištini da povuče mere. „Ubeđen sam da pretnje nisu ono što je potrebno dijalogu. Dijalog treba da bude otvoren i treba da zbližava ljude, a ne da ih odvaja“, rekao je Petrič.

 

Izvor Tanjug/nspm.rs, 10. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u