Dojče vele: Tereza Mej je samo odložila neminovni poraz

Najčistije rešenje za izlazak iz ovog političkog ćorsokaka bi bilo: drugi referendum

Tereza Mej je u poslednjem trenutku prolongirala glasanje o Bregzitu u britanskom parlamentu. Tako je privremeno opstala na vlasti – ali na račun svoje zemlje. To je tragično glumatanje, smatra Barbara Vezel.

Jučerašnji dan u političkom Londonu bio je kao nekakav pozorišni komad iz ludnice. Tereza Mej je još tokom jutra jurila po televizijskim studijima zajedno za svojim lojalnim ministrom Majklom Gouvom. Sve u cilju da obezbedi da glasanje o Bregzitu, koje je bilo planirano za danas, protekne kako je bilo i planirano. Bar tako je oko podneva najavila njena porptarolka u Dauning stritu.

A pola sata kasnije? Tereza Mej povlači uzde i odlaže glasanje – koje bi za nju zapravo moglo da bude katastrofalan poraz. Sada će verovatno da pošalje poslanike na božićnu pauzu, zajedno sa Ugovorom o Bregzitu. Srećni praznici!

KAO U SKEČU MONTIJA PAJTONA
Sve izgleda kao da britanska premijerka želi da iskoristi svo vreme koje joj pravila dozvoljavaju. Ona ostavlja parlament da se krčka na tihoj vatri, kako bi uz punč i ćurku na božićnoj trpezi strah od tvrdog Bregzita porastao i kako bi oslabio otpor dogovoru koji je ona postigla.

Tereza Mej je još tokom pregovora o Bregzitu otezala i prolongirala donošenje odluka kad god je to bilo moguće. Pregovori u Briselu su stagnirali, jer je London pregovarao sam sa sobom. Na kraju je to britanskoj strani više naudilo nego što joj je koristilo.

Na teatar apsurda u glavnom gradu Velike Britanije, u Briselu samo vrte glavom. Tereza Mej je prokockala i ono malo kredibiliteta koji joj je ostalo. Sve deluje kao neki skeč Montija Pajtona u kojem je ludilo u stvari metoda. Mej ponovo u parlamentu obećava da će na kraju doći do najbolje Bregzita svih vremena, ali skoro da nema više nikog ko bi se radovao toj srećnoj poruci.

PRESUDA JE SAMO PROLONGIRANA
Igrarije premijerke bi na kraju mogle da dožive neuspeh. Ona se ove nedelje vraća u Brisel i ponovo će zahtevati da se irski „bekstop“, odnosno reosiguranje protiv čvrste granice između Severne Irske i Republike Irske, izbaci iz dogovora. Ali ona će ponovo dobiti po nosu i može da bude srećna ako niko nakon toga ne bude bacio taj sporazum o razvodu napisan na 585 stranica.

Ona bi, nakon toga u Londonu morala da prizna svoj poraz. Zaista je sve pokušala kako bi ispunila zahteve zagovarača Bregzita – ali da li je to dovoljno da se prevaziđe otpor torijevaca i dela opozicije? Verovatnije je da će kod mnogih samo da poraste bes.

Premijerka Škotske Nikola Stardžen, akcije Tereze Mej naziva odvratnim kukavičlukom. Mej jeste privremeno osigurala svoju poziciju i vlast njenih konzervativaca, ali presuda protiv nje samo je prolongirana – ne i otkazana.

OBJAVA POLITIČKE KAPITULACIJE
Za Terezu Mej je fatalno to što traći vreme koje bi bilo neophodno da se konačno donesu odluke o Bregzitu. Ili da se pak revidira. Najčistije rešenje za izlazak iz ovog političkog ćorsokaka bi bilo: drugi referendum.

Premijerka u svojoj sopstvenoj partiji igra ulogu zanesenjaka koji brblja o tvrdom Bregzitu prema pravilima Svetske trgovinske organizacije i pravilima EU u slučaju nužde. Sve je to u stvari fantazija sa predvidljim ekonomskim posledicama.

Iznad dobrobiti zemlje ona stvalja partijski rezon i očuvanje vlasti. Politika uvek ima veze sa strategijom, pravom strategijom u odlučujućim trenucima. Ono što Tereza Mej sada radi kako bi spasila sopstvenu glavu, jeste objava političke kapitulacije. To je glumatanje koje može samo da izazove užasavanje.

 

Autor Barbara Vezel

 

Izvor Dojče vele, 11. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u