Makron nastavlja da uzmiče, najavio nove ekonomske mere

„Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Moja jedina briga ste vi. Samo za vas se borim“

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je javnosti da će smanjiti poreze za penzionere i povećati minimalnu zaradu za 100 evra mesečno počev od januara 2019, ali da neće ponovo uvesti porez za bogataše.

U prvom obraćanju naciji otkako su protesti protiv poreza širom zemlje prerasli u nerede u Parizu, Makron je na televiziji saopštio da proglašava „vanredno ekonomsko i socijalno stanje” i da želi „Francusku koja može da dostojanstveno živi od svog rada”, prenose francuski mediji.

„Odgovorićemo na ekonomske i socijalne preke potrebe snažnim merama, smanjujući poreze brže, držeći troškove pod kontrolom, ali ne zaokretima”, rekao je Makron, prenosi Rojters.

Najavio je i da će ubrzati uvođenje poreskih olakšica za radnike s niskim primanjima, kao i da će ukinuti porez na isplatu za prekovremeni rad počev od 1. januara, nekoliko meseci ranije nego što je to prvobitno predviđeno.

Sve ove najavljene mere zahtevali su demonstranti u žutim prslucima koji su četiri nedelje sve oštrije protestovali protiv Makrona, koga smatraju naklonjenim bogatima, primećuje AP, prenosi Tanjug.

Makron je rekao i da će se sastati sa gradonačelnicima od regiona do regiona u celoj zemlji, „kako bi izgradio temelj novog nacionalnog ugovora”, prenose francuski mediji.

Najavljuje i da će se baviti različitim pitanjima kao što je „ravnoteža fiskalnosti” i mera radi suočavanja s klimatskim promenama.

„Dobra rešenja će se pojaviti na terenu”, istakao je.

Makron je izrazio i nameru da preispita način na koji je država organizovana, kao i pitanje imigracije „kako bi se nacija saglasila o tome šta je njen duboki identitet”.

„Nećemo nastaviti život, a da se ništa nije promenilo. Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Moja jedina briga ste vi. Samo za vas se borim. Naša jedina bitka jeste bitka za Francusku. Živela Republika, živela Francuska”, tim rečima je predsednik završio obraćanje naciji, prvo otkako su „žuti prsluci” počeli proteste širom zemlje pre četiri nedelje.

O NEREDIMA I „ŽUTIM PRSLUCIMA“
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je gnev u zemlji dubok i opravdan, ali da je nasilje nedopustivo, te da mir i red moraju da zavladaju „uz primenu svih sredstava”, a da za sebe veruje da može pronaći izlaz iz trenutnih problema.

U prvom televizijskom obraćanju javnosti otkako su protesti protiv poreza širom zemlje prerasli u nerede u Parizu, Makron je istakao da u proteklih 18 meseci nije bilo moguće pružiti odgovor na probleme koji traju poslednjih 40 godina, prenosi Rojters.

Francuski predsednik osudio je nasilje koje je obeležilo protekle sedmice prilikom protesta „žutih prsluka”, a koje je, kaže, duboko uzdrmalo zemlju, javljaju mediji, prenosi Tanjug.

„Za to nasilje neće biti nikakve milosti”, istakao je predsednik, ali je istovremeno naglasio da ima obzira prema besu „žutih prsluka”.

„Svi smo videli kakvu igru igraju oportunisti koji su iskoristili iskren gnev”, rekao je Makron, ukazavši da „nikakav bes ne opravdava napade na policajce, žandarme, uništavanje prodavnica i javnih zgrada”.

Kako je istakao, „kada se nasilje razulari, sloboda prestaje. Zato sada mir i red moraju da zavladaju u Republici, jer se ništa trajno neće izgraditi sve dok postoji strah”.

MARIN LE PEN: MAKRON U ZALETU, UZMIČE DA BI BOLjE SKOČIO
Predsednica francuske krajnje desničarske stranke „Nacionalno okupljanje” Marin Le Pen ocenila je da predsednik Francuske Emanuel Makron „uzmiče da bi bolje skočio”, a tu ocenu je iznela nakon što je on u obraćanju javnosti najavio niz mera kao odgovor na ekonomske i socijalne potrebe građana.

„Pred osporavanjem, Makron odustaje od jednog dela svojih fiskalnih grešaka i utoliko bolje, ali odbija da prizna da je osporen model čije je on oličenje”, napisala je Marin Le Pen na Tviteru nakon Makronovog televizijskog obraćanja.

Taj model, navela je liderka krajnje desnice, jeste model „divlje globalizacije, nelojalne konkurencije, generalizovane slobodne trgovine, masovne imigracije i njenih socijalnih i kulturnih posledica”, prenosi Tanjug.

MERE MAKRONA NEDOVOLjNE, PROTEST U PETAK
Generalni sekretar francuskog sindikata Generalna konfederacija rada (CGT), Filip Martines, ocenio je da su mere koje je predsednik Emanuel Makron najavio nedovoljne i pozvao na „mobilizaciju zajedno sa žutim prslucima” u petak 14. decembra, javljaju francuski mediji, prenosi Tanjug.

MAKRONOVE MERE ĆE KOŠTATI OD OSAM DO 10 MILIJARDI EVRA
Mere koje je francuski predsednik Emanuel Makron najavio, u cilju smirivanja talasa protesta širom zemlje, koštaće između osam i 10 milijardi evra, rekao je državni sekretar u francuskom Ministarstvu za javne račune Olivije Disopt.

„U procesu smo preciziranja (rashoda) i videćemo kako ćemo to finansirati”, rekao je Disopt francuskoj televiziji BFM, prenosi Tanjug.

Makron je, u televizijskom obraćanju javnosti, najavio da će povećati plate radnicima s najnižim primanjima i smanjiti poreze penzionerima, u okviru daljih ustupaka s ciljem da se smire višenedeljni protesti koji su uzdrmali njegov autoritet.

 

Izvor Politika, 10. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u