Dačić: Naše službe ispituju uzroke požara

Istražiće se da li je požar podmetnut, odnosno da li su prostorije naše misije namerno zapaljene

Srpske službe će istražiti sve detalje u vezi sa požarom u zgradi misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, izjavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

„Prema informacijama koje imamo, do požara je došlo zbog dotrajalih instalacija. Međutim, naše službe proveriće sve“, rekao je Dačić za Srpski telegraf. Prema njegovim rečima, istražiće se i da li ima mesta pričama da je požar podmetnut i da su prostorije naše misije namerno zapaljene.

List podseća da je, takođe u Njujorku, 2016. godine izgorela srpska crkva Svetog Save.

U zgradi Stalne misije Srbije pri UN u Njujorku u ponedeljak uveče izbio požar u kome su u potpunosti izgorele dve kancelarije, ali srećom niko nije povređen. Nadležne službe su odmah izašle na lice mesta ustanovile su da su požar uzrokovale neispravne instalacije.

Sajt „Njujorkdejlinjuz“preneo je da su u požaru povređena tri civila i jedan vatrogasac, koji su zadobili lakše povrede. Zbog požara je jedno vreme bila zatvorena Peta avenija.

Zgrada koja se nalazi na Petoj aveniji u blizini 67. ulice i preko puta Central parka pod zaštitom je države od 1966. godine. Izgrađena je 1905. godine i bila je poznata kao kuća Roberta Livingstona Bikmana, pre nego što je postala Stalna misija bivše SFRJ pri UN.

Zgrada se trenutno prodaje, po početnoj ceni od 50 miliona dolara.

 

Izvor Tanjug/B92, 12. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u