Danas „pada“ Tereza Mej?

Poslanici Konzervativne partije pokrenuli su glasanje o nepoverenju u rukovodstvo Tereze Mej

Britanska premijerka Tereza Mej suočiće se danas s glasanjem o poverenju u njeno vođstvo, javlja BBC.

Kako prenosi britanski javni servis, članovi njene Konzervativne partije glasaće između 19 i 21 časova. BBC podseća da glasanje o poverenju u njeno vođstvo dolazi nakon što je prikupljeno neophodnih 48 pisama poslanika Konzervativne partije.

Mejeva je postala britanska premijerka upravo na „slavi“ Bregzita, odnosno izlaska Velike Britanije iz EU, ali je paradoksalno sada baš to i razlog što će se glasati o njenom vođstvu u partiji. Naime, od kako je sklopila sporazum s Briselom o izlasku Britanije iz Unije od tada je na meti domaćih kritika, a pogotovo Konzervativaca.

Još se ne zna kada će biti poznati rezultati ali Mej treba da dobije većinu da bi pobedila. Ukoliko dobije većinu i ne bude joj izglasano nepovrenje ne može se više dovoditi u pitanje njeno vođstvo najmanje godinu dana.

Ukoliko izgubi na glasanju o nepoverenju mora da podnese ostavku na čelu stranke, Konzervativci će birati novog vođu, a ona ne može da se kandiduje. Opcija je, kako piše BBC, ukoliko Mej pobedi ali ne sa ubedljivom većinom i da bi mogla da odluči da podnese ostavku kao šefica stranke. Pošto je Konzervativna stranka najveća stranka u donjem domu britanskog Parlamenta očekuje se da njen lider bude premijer. Dakle, ako Tereza ode s čela partije Velika Britanija mogla bi da dobije i novog premijera.

Britanski ministar pravde Dejvid Gok izjavio je da bi Britanija morala da odloži svoje istupanje iz Evropske unije, ako poslanici Konzervativne partije izglasaju nepoverenje u rukovodstvo premijerke Tereze Mej.

„Kad je reč o pregovaranju o bilo kom tipu aranžmana sa EU, mislim da je neminovno da, ako ona izgubi na glasanju večeras, aktiviranje Člana 50 odloži“, rekao je Gok BBC radiju.

Ministar je naveo da ne veruje da će Britanija napustiti EU 29. marta naredne godine.

Poslanici Konzervativne partije pokrenuli su glasanje o nepoverenju u rukovodstvo Tereze Mej, u trenutku kada je planirani razlaz Britanije od Evropske unije zapao u haos, a glasanje su najavili za večeras, navodi Rojters.

Grejem Brejdi, predsednik takozvanog Komiteta 1922 Konzervativne partije, izjavio je da je premašen prag potreban za pokretanje glasanja o nepoverenju.

Glasanje će biti održano između 18.00 i 20.00 sati, u Donjem domu britanskog parlamenta, a saopštenje o ishodu biće objavljeno u najkraćem roku po završetku glasanja, rekao je Brejdi.

Prema njegovim rečima, Mej nije iznenađena pokretanjem glasanja o nepoverenju i želi da se to brzo obavi.

Na pitanje kako je Mej reagovala kada ju je pozvao sinoć i najavio joj glasanje o nepoverenju, Brejdi je BBC radiju rekao da je „zvučala poslovno i nestrpljivo da se sve što brže odvije“.

„Sa mog stanovišta, jasno je da je to u interesu zemlje, kao i vlade i Konzervativne partije“, zaključio je predsednik Komiteta Konzervativne partije koji organizuje glasanje.

Tereza Mej je u prvoj izjavi nakon objave da će se glasati o njoj, rekla da bi „promena liderstva u Konzervativnoj partiji sada ugrozila budućnost naše zemlje i stvorila neizvesnost kada to najmanje možemo da priuštimo“.

Dodala je i da mogući novi lider partije ne bi bio izabran do isteka roka za glasanje o Bregzitu u parlamentu, kao i da bi zaustavljanje trenutnog procesa jedino služilo interesima (liderima Laburista) Džeremija Korbina i Džona Mekdonela.

Mej je rekla i da će „osporiti glasanje o poverenju sa svime što ima“. Navela je i da je već 40 godina član stranke i da je služila na različitim položajima, uključujući i poziciju premijera, jer „želi bolju budućnost za zemlju“.

Njen prioritet sada je Bregzit, navela je i dodala da „namerava da završi posao“.

 

Izvor Tanjug/Beta/AP/B92, 12. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u