Denda: Ekonomski strah SAD od Kine doveo do hapšenja direktorke Huaveja

Kako mnogi kineski eksperti ističu, ovakvih poteza će biti i ubuduće, a sve u nastojanju da se suzbije, ograniči i pritisne Kina

Hapšenje šefice finansija kineske kompanije „Huavej“ Meng Vandžou u Kanadi, na zahtev SAD, ozbiljno preti da naruši ionako krhko primirje sklopljeno između Pekinga i Vašingtona.

Naime, Meng Vandžou, potpredsednica kompanije i ćerka njenog osnivača, uhapšena je zbog navodnog kršenja američkih sankcija i suočava se sa izručenjem u SAD, gde je terete da je prikrila veze kompanije sa jednom firmom koja je pokušala da proda opremu Iranu uprkos sankcijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da će naredni koraci Pekinga zavisiti od mera koje preduzmu SAD i da Vašington treba odmah da povuče nalog za hapšenje.

Kako za Sputnjik ocenjuje Milorad Denda, dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Pekinga, hapšenje visoke funkcionerke najvećeg kineskog telekomunikacionog giganta „Huaveja“ na vankuverskom aerodromu svakako je udarac u omekšanu atmosferu nastalu posle samita predsednika Kine i SAD, Sija i Trampa, u Buenos Ajresu.

„Utisak je da Kina želi vrlo oprezan, delikatan i uravnotežen pristup celoj stvari, upravo zbog toga što je u Pekingu prepoznato da se hapšenjem kineske funkcionerke želeo naneti udarac mirnom razvoju kinesko-američkih odnosa. Kina, naime, ipak želi da sačuva pregovarački kanal sa SAD i nada se da će se, kako se ocenjuje u nekim komentarima u Pekingu, funkcioneri u Vašingtonu prizvati pameti i shvatiti da je bolje sedeti za pregovaračkim stolom, bez ovakvih incidenata. Međutim, Kina je istovremeno na ’tankoj žici‘, jer u ovoj delikatnoj situaciji treba da pokaže da vrlo ozbiljno štiti interese svojih građana“, kaže Denda.

On podseća da je iz Pekinga poručeno da će Kanada snositi ozbiljne posledice zbog ovog hapšenja, ali veruje da se Kina istovremeno čuva da se ne zapetlja u suviše retoričku borbu koja se razvija povodom ovog slučaja.

„Peking želi da sačuva tu pregovaračku nit jer je vrlo veliki ulog u pitanju kada je reč o kinesko-američkim trgovinskim odnosima. Tu nije reč samo o spoljnotrgovinskom deficitu, kineskom tržištu ili drugim temama koje su aktuelne kada je reč o trgovinskom ratu koji je otpočeo Vašington. Reč je o mnogo krupnijim stvarima, praktično o budućnosti sveta, jer od ishoda kinesko-američkih odnosa zavisi i dalja budućnost na globalnoj sceni“, napominje Denda.

Kako dodaje, u ovom trenutku je teško reći kakvi bi mogli biti dalji potezi Kine ukoliko SAD istraju sa zahtevom Kanadi za izručenje kineske funkcionerke.

„Kina sada ispituje u kojoj meri su ovo što je urađeno u Vankuveru i ovaj zahtev američkog sekretarijata za pravosuđe svedeni u takozvani pravni okvir, a u kojoj meri su udarac koji treba da nanese ogromnu štetu u Kini. Kina to još vaga, a prema prvim komentarima u koje smo ovde imali uvid može se reći da Kina ne želi da odgovori raspirivanjem retorike i rastom uzvratnih mera koje bi možda nepovratno uzdrmale kinesko-američke odnose, pre svega u trgovinskoj sferi“, ukazuje Denda.

Kako navodi, u kineskoj štampi se ističe da će Kina, pored toga što će koristiti sva sredstva da zaštiti svoje građane, na američke mere odgovarati upravo daljim razvojem svoje privrede i ekonomije, kao i svog tehnološkog giganta kakav je „Huavej“, koji ima sve predispozicije da vrlo brzo postane glavni telekomunikacioni snabdevač u celom svetu.

„Ta kompanija zapošljava više od 180.000 ljudi, a stigla je na drugo mesto po telekomunikacionoj opremi u svetu, odmah iza Samsunga, sa vrlo izglednim mogućnostima da ga prestigne. ’Huavej‘ je, dakle, ispred glavnih američkih telekomunikacionih snabdevača i suština čitave stvari je zaustaviti takvog tehnološkog giganta koji će u vrlo bliskoj budućnosti vladati svetom. To je suština ove upakovane pravne procedure koja se nudi iz Vankuvera“, kategoričan je Denda.

Prema njegovim rečima, treba imati na umu da napredak „Huaveja“ zapravo znači oduzimanje ogromnih profita američkim kompanijama na tom planu i oduzimanje ogromnih profita od SAD u korist Kine.

„Dakle, pokušaj suzbijanja jednog ’Huaveja‘, koji je već ovladao tehnologijom 5G generacije i koji je praktično postao glavni snabdevač te opreme u svetu, predstavlja gigantsku bitku za osvajanje svetskog tržišta i američko nastojanje da onemogući Kini takav razvoj. Ja ne verujem da se to može desiti, ali da će borbe biti — biće“, napominje Denda.

Iako ne isključuje mogućnost da iza ovakvog poteza Vašingtona stoji takozvana „duboka država“, naš sagovornik podseća da su u novoj američkoj bezbednosnoj i odbrambenoj strategiji, koju je pre godinu dana donela Trampova administracija, Kina i Rusija označene kao glavni američki protivnici koji u budućnosti mogu da ugroze američke nacionalne interese.

„Ovde se dakle radi u jednoj široj slici nastojanja Amerike da na ključnim tačkama, u ekonomiji, armiji, vojnom naoružanju i tako dalje, parira ili nadmaši ove glavne suparnike na svetskoj sceni. U toj široj slici ne iznenađuju ovakvi potezi SAD, a kako mnogi kineski eksperti ističu ovakvih poteza će biti i ubuduće, sve u nastojanju da se suzbije, ograniči i pritisne Kina u njenom zamahu da u narednih nekoliko decenija postane globalni lider sveta“, zaključuje Denda za Sputnjik.

Podsetimo, kanadski sud odobrio je kauciju izvršnoj direktorki kineske kompanije „Huavej“ Meng Vangdžou u visini od deset miliona kanadskih, odnosno 7,5 miliona američkih dolara. Uslov je da nosi nanogicu, preda svoje pasoše, ostane u Vankuveru i bude u jednom od dva svoja prebivališta u tom gradu svake noći od 23 sata do 6 sati.

 

Autor Sandra Čerin

 

Izvor Sputnjik, 12. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u