Špigl: Težak zadatak pred dinastijom Merkel

Merkelova je uspela da preda CDU kome je želela, ali stranka je toliko podeljena da je trenutni prioritet sprečavanje njenog raspada

Na konferenciji Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u petak očitana je lekcija svima koji su verovali da smislene debate i ozbiljne odluke više nisu moguće u nemačkoj politici. Članovi stranke su se sastali kako bi izabrali novog lidera, a dvoje kandidata koji su ostali u finalu – nakon što je Jens Špan ispao u prvom krugu glasanja – su teško mogli da budu različitiji.

S jedne strane je bila Anegret Kramp-Karenbauer – miljenica kancelarke Angele Merkel. Ona se predstavila kao neko ko odbija da dopusti da joj galama desnog krila diktira politički kurs i kao neko ko, poput Merkelove, preferira da se toj galami suprotstavi trezvenim argumentima i smirenom političkom veštinom. Sa druge strane je bio Fridrih Merc koji je zahtevao da se CDU okrene „novoj strategiji“ i ponovo pruži nešto svojim konzervativnijim biračima. On je želeo da se stranka pomeri udesno.

Zaista, nakon kampanje proteklih nedelja i govora ovih kandidata u petak, niko nije mogao da kaže da CDU nije imala jasnu alternativu. I na kraju, partija je odabrala Kramp-Karenbauer tesnom većinom od 51,75 odsto prema 48,52 odsto. Merkelova je nju dovela u Berlin sa pozicije guvernerke male države Sar u februaru ove godine kako bi je pripremila za taj trenutak. Sada će takozvana AKK preuzeti kormilo od Merkelove kao novi lider stranke.

Kramp-Karenbauer ne želi da prekraja kurs koji je iscrtala Angela Merkel. U stvari, ona je uzela par ideja od Gerharda Šredera koji je na kraju ere Helmuta Kola saopštio da „ne želi da sve čini drugačije, ali da namerava da ponešto čini bolje“. U stranci koja je tradicionalno stidljiva kad treba da se preuzme rizik i pokrenu politički eksperimenti, njena poruka je ispala privlačinija od one koju je nudio njen rival.

KANDIDAT MERKELOVE
Ali ne mnogo privlačnija. Mnogi su uoči konvencije smatrali da će na kraju govori kandidata u petak biti odlučujući faktor, a vladao je širok konsenzus da u tome Merc ima prednost. On se generalno smatra odličnim govornikom, ali u petak nije bio u najboljoj formi. Za razliku od strastvenog i savršeno struktuiranog govora koji je održala Kramp-Karenbauer, Merc je delovao razdraženo i nervozno, a tek je pred kraj zaista počeo da deluje ubedljivo. Ali to nije bilo dovoljno da privuče okupljene delegate na njegovu stranu.

Anegret Kramp-Karenbauer i Fridrih Merc

Rezultat je dobra vest za Angelu Merkel. Svi u CDU znaju da je Kramp-Karenbauer bila kandidat kog je ona preferirala. Nije bilo iznenađenje što se tokom svog poslednjeg govora u svojstvu lidera CDU u petak postarala da skrene pažnju na pobedu Kramp-Karenbauer na izborima u Saru. Poruka je bila jasna: Anegret Kramp-Karenbauer je već pokazala da je u stanju da odnese pobedu iz teških predizbornih kampanja, u čemu Fridrih Merc nema nikakvog iskustva.

Merkelova sada ima luksuz da može da radi sa ženom koju dugo poznaje, a koju ne vuče ambicija da što pre izgura Merkelovu napolje iz kancelarskog kabineta. Ovo poslednje bi bilo praktično neizbežno da je pobedio Merc. Malo ljudi unutar CDU je verovalo da bi Merkel i Merc mogli da uspešno rade zajedno, uprkos njihovim insistiranjima da to nije tačno. Za to vreme, nema sumnje da će Kramp-Karenbauer biti zahvalna na dodatnom vremenu koje je dobila da se pripremi za zadatak upravljanja državom.

Međutim, njen prvi zadatak biće da se postara da se stranka ne raspadne, što deluje kao glavni izazov pred njom u ovom trenutku. Trka između nje i Merca je završena ekstremno tesno, sa svega 35 glasova razlike od ukuno 999. Činjenica da je odabrana žena kako bi zamenila ženu na mestu lidera stranke kojom su pola veka upravljali muškarci pokazuje koliko je temeljno Merkelova modernizovala CDU. Ali kao što su se mnogi pribojavali da je Merc u igri pre svega kako bi se osvetio Merkelovoj što mu je potkresala političke ambicije pre gotovo dve decenije, Kramp-Karenbauer će morati da se nosi sa onima koji su uvereni da ona predstavlja nastavak dinastije Merkel. Bilo kako bili, utisak je da je kancelarka napravila veliki korak ka izboru svoje naslednice u kabinetu.

POLEMISANjE I VLADANjE
Kramp-Karenbauer će moći da održi CDU na okupu jedino ukoliko zabeleži uspeh u borbi protiv desničarske populističke stranke Alternativa za Nemačku (AfD). Jedno od trajnijih zaveštanja Merkelove je to što je pomerila CDU ka centru. Tako je socijaldemokratskom SPD-u levog centra život učinila ekstremno teškim, što se pokazalo sunovratom rejtinga ove stranke u poslednjim godinama. Ali Merc nije sasvim promašio kada je gradio svoju kampanju na optužbi da je Merkelova praktično prokrčila put za uspon AfD-a pomerivši se ulevo. Ukoliko Kramp-Karenbauer ne uspe da ponovo osvoji poverenje birača koji su prešli u tabor AfD-a, nemački konzervativci će se suočiti sa teškom situacijom koja bi mogla da se završi podelom.

CDU se već suočava sa značajnim problemom u istočnoj Nemačkoj gde je AfD skočio do nivoa u kojem postaje nova velika stranka. To je lokalne hrišćanske demokrate navelo na razmišljanje o ideji saradnje, pa čak i koalicije sa AfD-om, u čemu praktično prate istu stazu kojom su pošli i austrijski konzervativci. To je, međutim, staza koja bi bila neprihvatljiva za mnoge iz CDU, što može gurnuti stranku u neizvesnost.

Anegret Kramp-Karenbauer

Kampanja koja se vodila do glasanja u petak jasno otkriva koliko su duboke razlike koje ostaju iza epohe Angele Merkel. Međutim, upravo zato je bila ispravna odluka da se bira novi lider umesto povlačenja iza zatvorenih vrata, kako je stranka ranije činila. Jedan od brendova Merkelinog liderstva bilo je gušenje debate unutar stranke, pa čak i unutar celog biračkog tela. Ali sada se debata vratila, a stranka će morati da nauči veštinu istovremenog vladanja i vođenja unutrašnje polemike.

 

Preveo Vojislav Gavrilović

 

Spiegel.de

Svet
Pratite nas na YouTube-u