Veselji: O Vojsci Kosova će se glasati bez obzira na stav NATO

„Stoltenberg bi više trebalo da brine o ruskim bazama u Srbiji u Nišu nego o partnerima NATO koji su usko povezani sa SAD“

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da će se o vojsci Kosova glasati u planirano vreme, 14. decembra, bez obzira na upozorenja NATO i da ta vojska neće ugrožavati komšije.

U intervjuu za albanski servis Glasa Amerike Veselji je rekao da Kosovo ima podršku SAD za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i da će generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg „imati dobre namere i shvatiti to kao legitimno pravo” Kosova, prenosi Beta.

„Naša vojska je vojska partnerstva, a ne vojska koja ugrožava komšije. Stoltenberg bi više trebalo da brine o ruskim bazama u Srbiji u Nišu nego o partnerima NATO koji su usko povezani sa SAD i zemljama NATO”, rekao je.

Povodom zabrinutosti koju formiranje vojske Kosova izaziva u Beogradu Veselji je rekao da je Kosovo spremno da preuzme odgovornost za Srbe kao suverene građane na celoj teritoriji Kosova.

„Spremni smo da preuzmemo odgovornost za Srbe na celoj teritoriji. Ono što treba da se desi jeste da Srbija ne krši prava Srba na Kosovu i da ih ne ucenjuje da napuste Kosovske bezbednosne snage, kako to u mnogim slučajevima radi, preko svojih struktura i ljudi. Zbog činjenice da su naši građani, kosovski Srbi, suvereni građani i mi ćemo ih najviše poštovati”, dodao je.

Veselji je ocenio da carine koje je uvela kosovska vlada na srpske proizvode nemaju cilj da obustave dijalog.

Na pitanje da li ga brine da bi to moglo da šteti odnosima Kosova sa SAD, Nemačkom, EU koje ne podržavaju takav potez, Veselji je rekao da će se Kosovo truditi da ubedi svoje saveznike da je podizanje carina na 100 odsto” odluka koja se odnosi na nacionalnu bezbednost, akcija koja se odnosi na poštovanje koje Srbija treba da pokaže prema republici Kosovo”.

„To nije odluka koja namerava da krši dijalog, nema cilj da utiče na naše buduće odnose i postizanje sporazuma, ali Srbija zaista treba da razmišlja o Kosovu. Mi smo nezavisna i suverena država. Ne može da se ponaša onako kako joj je zgodno”, rekao je.

Veselji je kazao da Srbija ne poštuje kosovske proizvode i dokumente i da postoje poteškoće u prometu robe.

„Spremni smo da razgovaramo, spremni smo da postignemo sporazum koji trajno sadrži reciprocitet i uzajamno poštovanje dve nezavisne i suverene države”, dodao je. Upitan šta misli o pitanju granica koje je otvoreno u pregovorima sa Srbijom, Veselji je rekao da „Kosovo ide u pregovore sa veoma otvorenim stavom” da „Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu”.

„U interesu Srbije je da napreduje ka EU, to je u interesu mira i stabilnosti u regionu. Poštujemo Srbiju. Naravno, mi ćemo tražiti da se ne krši suverenitet naše teritorije i da se vodi računa o institucionalnoj funkcionalnosti, ne želimo da stvaramo paralelni sistem u našoj zemlji”, rekao je.

Na pitanje da li prihvata ideju o razmeni teritorija koju je izneo kosovski predsednik, Veselji je izrazio uverenje da će nakon 14. decembra kada se glasa o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, biti održana sednica kosovskog parlamenta kako bi se „nastavio proces dijaloga sa jasnim ciljem”.

„Imamo ustav, imamo teritoriju, razgovaraćemo sa Srbijom kao suverena država o dobrosusedskim odnosima. Srbija mora da prizna našu zemlju i teritoriju koju imamo”, dodao je.

 

Izvor Politika, 12. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u