Novosti: London pravi svoju Srpsku listu

Cilj ovog projekta je da se istisne uticaj zvaničnog Beograda sa KiM

Po nalogu britanskih obaveštajaca na Kosovu i Metohiji priprema se teren za formiranje nove stranke kosmetskih Srba, koja bi bila kontrolisana iz Londona, a predstavljala bi pandan Srpskoj listi, koja je reprezentativna i najjača srpska politička opcija u pokrajini.

Do ovih informacija, kako Novosti saznaju, došle su naše bezbednosne službe, a cilj opasnog projekta je da se istisne uticaj zvaničnog Beograda na KiM, kao i da se Srbi integrišu u prištinske institucije u što većoj meri, ali bez realne mogućnosti uticaja, čime bi tzv. Kosovo imalo navodni dokaz multietničnosti i poštovanja prava manjina.

Takođe, jedna od namera ove strategije je da se stvori klima „opšteg otpora“ ideji razgraničenja, kao mogućeg trajnog rešenja kosovskog pitanja, kako među Albancima na KiM tako i u centralnoj Srbiji, i da se Beograd praktično dovede pred svršen čin da je priznavanje „Kosova“ u sadašnjim granicama jedino rešenje ukoliko želi da nastavi evropske integracije.

U ovom aranžmanu, prema poverljivim izvorima, glavna veza Britanaca na KiM je Fatmir Šeholi, prištinski politički analitičar i direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa, čiji je zadatak da pridobije viđenije Srbe sa KiM za formiranje nove stranke. Šeholi je, inače, u dobrim odnosima sa većinom najvažnijih albanskih političara, uključujući i Hašima Tačija i Ramuša Hardinaja.

Ovaj analitičar će, takođe, biti organizator skupa koji bi sredinom januara 2019. godine trebalo da se održi u Medija centru u Čaglavici, na kom će se razmatrati aktuelno stanje u pregovorima između Beograda i Prištine. Na ovoj debati, kako se očekuje, okupiće se neki od glavnih predstavnika opozicije – Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Saša Janković i Zoran Lutovac, a od srpskih političara sa KiM Slaviša Petković, Nenad Rašić, Rada Trajković i Aleksandar Jablanović.

Prema našim saznanjima, finansijsku podršku organizaciji ovog skupa pruža britanska neprofitna fondacija IMAN. Njeno sedište je u Londonu, a čine je uglavnom visoki predstavnici britanske aristokratije, lordovi iz Gornjeg doma britanskog parlamenta i članovi Rotari kluba.

Prema onome što stoji na sajtu ove organizacije, ona za cilj ima promovisanje dijaloga za jačanje međunarodnog razumevanja i suživota kroz razmenu ideja, ljudi, kulture i religije. Aktivna je širom sveta, a najviše na Bliskom istoku i Balkanu.

Pretpostavka je da će se na ovoj debati u Čaglavici čuti osude ideje o razgraničenju Srbije i „Kosova“, koje na KiM zastupa Tači. Time bi se doprinelo slabljenju njegove pozicije, a samim tim bi se stalo na stranu Haradinaja. Kako su finansijeri skupa Britanci, sumnja se da će sama debata biti pre svega u funkciji britanskih interesa, ali i nemačkih, jer je Berlin glavni protivnik ideje o korekciji granica na Balkanu.

AL ASAD NA ČELU
Organizaciju IMAN predvodi Ribal Al-Asad, član čuvene sirijske porodice iz koje potiču dva predsednika ove države, pokojni Sadat i aktuelni Bašar.

U našem regionu, boravio je 2016, na skupu „Mediteran – geopolitika i integracija, izazovi i mogućnosti“ u Splitu.

OPASNA TEZA O IVANOVIĆU
Šeholi je široj javnosti postao poznat kada je posle ubistva Olivera Ivanovića organizovao paralelnu poluprivatnu istragu okolnosti pod kojima je zločin realizovan.

On je angažovao 45 eksperata, a sve prikupljene podatke navodno je dostavio nadležnim prištinskim organima i međunarodnim predstavnicima na KiM. Sumnja se i da je upravo on lansirao tezu da Beograd stoji iza Ivanovićevog ubistva.

 

Izvor Večernje novosti, 13. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u