Tereza Mej (opet) preživela, izglasano poverenje britanskoj vladi

Mej je dobila podršku 200 konzervativnih poslanika, dok je 117 glasalo protiv davanja poverenja njenom rukovodstvu

Poslanici vladajuće Konzervativne partije izglasali su večeras poverenje britanskoj premijerki Terezi Mej, javlja Rojters.

Glasanje je bilo tajno, a Mej je dobila podršku 200 konzervativnih poslanika, dok je 117 glasalo protiv davanja poverenja njenom rukovodstvu.

Njoj je bila potrebna prosta većina kako bi se zadržala na čelu partije, to jest 159 od 317 glasova konzervativaca.

Nakon što je Mej preživela glasanje o poverenju u svojoj partiji, oglasio se lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin, koji je rekao da britanski parlament mora da povrati kontrolu nad procesom Bregzita.

„Večerašnje glasanje ne pravi razliku u životu našeg naroda. Ona sada mora da vrati svoj sumoran dogovor u Dom komuna (donji dom britanskog parlamenta) naredne nedelje kako bi parlament vratio kontrolu”, naveo je Korbin.

Ishod večerašnjeg glasanja znači da Mej može da zadrži poziciju lidera partije i premijera, dok nastavlja da vodi tešku borbu kako bi dobila odobrenje parlamenta za njen plan za Bregzit, objašnjava AP, prenosi Tanjug.

Njena pobeda, takođe, znači da kolege iz Konzervativne partije ne mogu da je izazovu na glasanje o poverenju u narednih godinu dana.

Međutim, Mej bi mogla da naiđe na izazov u parlamentu ukoliko opoziciona Laburistička partija zatraži glasanje o poverenju u donjem domu parlamenta zbog plana britanske premijerke za izlazak te zemlje iz EU.

MEJ NASTAVLjA SVOJU MISIJU REALIZACJE BREGZITA
Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da će nastaviti sa svojom „obnovljenom misijom” da izvede Britaniju iz EU nakon što je preživela glasanje o poverenju kao liderka Konzervativne partije, a koje su tražili poslanici te stranke koji se protive njenom planu o „Bregzitu”.

„Nakon ovog glasanja, mi sada moramo da nastavimo posao realizacije „Bregzita” radi britanskog naroda i gradnje bolje budućnosti za ovu zemlju”, izjavila je Mej novinarima ispred svoje rezidencije u Dauning Stritu, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

KURC POZDRAVIO POBEDU MEJ NA GLASANjU O POVERENjU
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozdravio je pobedu britanske premijerke Tereze Mej na glasanju o poverenju unutar Konzervativne partije.

Kurc, čija zemlja trenutno predsedava EU, istakao je da mu je drago zbog ishoda glasanja u Velikoj Britaniji.

„Radujem se da vidim Terezu Mej sutra”, napisao je Kurc na svom Tviter nalogu, uoči samita lidera EU, koji počinje sutra u Briselu, prenosi Tanjug.

On je dodao da sa britanskom premijerom deli isti cilj – da se u slučaju Bregzita izbegne scenario bez dogovora, preneo je Rojters.

Poslanici vladajuće Konzervativne partije prethodno su večeras izglasali poverenje britanskoj premijerki Terezi Mej.

TEREZA MEJ IMA PODRŠKU SKORO 200 POSLANIKA
Britanska premijerka Tereza Mej osigurala je podršku skoro 200 konzervativnih poslanika na osnovu njihovih izjava u medijima i na društvenim mrežama.

To bi moglo da bude dovoljno za pobedu na današnjem glasanju, kada Konzervativna partija bude odlučivala o njoj kao stranačkom lideru, prenosi Rojters.

Terezi Mej je potrebna prosta većina kako bi se zadržala na čelu partije, to jest 159 od 317 glasova konzervativaca.

Prema britanskim političkim analitičarima, moguće je da će neki od poslanika koji su javno dali podršku Terezi Mej, na glasanju uskratiti poverenje premijerki, prenosi agencija.

Tajno glasanje održava se večeras, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 12. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u