„Dan D“ za „vojsku“ Kosova: Tači u uniformi, Vučić na jugu

Čović: „Vojska Srbije ima potencijal da deluje, ja to ne bih želeo, ali sve ima svoju meru. Kfor u svom potencijalu dole nije problem, ali šire gledano jeste“

Danas najavljeno usvajanje zakona kojima se omogućava formiranje „vojske“ Kosova. Vučić u Kopnenoj zoni bezbednosti. Čović: Treba da se plaši Kfor.

Svi mediji u Beogradu, ali i u Prištini, današnji dan označili su kao „dan D“ za formiranje vojske Kosova. Kosovski predsednik Hašim Tači već je u uniformi.

To se trenutno označava kao transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova, a suštinski to znači formiranje vojske, kaže za TV Prva Nebojša Čović.

Nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju kaže da Priština takvu formulaciju koristi kako bi se zamaskiralo kršenje njihovog ustava – jer i po tom dokumentu, ali i po svim drugim važećim dokumentima poput Rezolucije 1244 i Ahtisarijevog plana – postojanje oružanih snaga Kosova je protivustavno i nemoguće bez pristanka manjinskih zajednica.

Prema njegovim rečima, po svemu sudeći Kosovo će formirati oružane snage što predstavlja veliku destabilizaciju ne samo regiona već i šire.

Na pitanje kako bi Srbija trebalo da reaguje, Čović kaže: „Naša strana trebalo je da odavno proučava preduzimanje novih mera – izlazak Srpske liste iz Skupštine Kosova. To bi onda bio udar na Haradinajevu vladu, jer ne verujem da bi mogli sada kada im Specijalni sud diše za vratom da oforme neku manjinsku vladu.“

Srbija mora da, kako kaže, ostane hladne glave, a na pitanje kako bi mogla i da li bi mogla da reaguje i Vojska Srbije, Čović kaže: „Vojska Srbije ima potencijal da deluje, ja to ne bih želeo, ali sve ima svoju meru. Kfor u svom potencijalu dole nije problem, ali šire gledano jeste.“

On je rekao i da sve to stvara velike tenzija, ali dodaje da ne veruje da Srbi imaju razlog da se plaše. Mogu, kako ističe, da budu zabrinuti, ali bi više trebalo da se plaše oni koji su u sendviču, a to je Kfor. „S jedne strane Srbi, s druge strane Srbi“, zaključio je Čović.

 

Izvor B92

TATJANA LAZAREVIĆ: „NIŠTA SE SUŠTINSKI NEĆE PROMENTI BAR JOŠ 10 GODINA“
Vojska Kosova i „dan D“ pominju se već 30 godina. Danas se ništa suštinski neće dogoditi, kaže Tatjana Lazarević, glavna i odgovornu urednica portala KoSSev.

„Formalno pravno neće se ništa promeniti, menja se mandat kosovskih bezbednosnih snaga, koje su do sada imale pravo reagovanja u elementarnim nepogodama, a sada im se menja uloga i oni će imati pravo da učestvuju i u odbrani zemlje“, kaže ona ali i napominje da pitanje korišćenja oružja nije do kraja regulisano.

Da bi ono što se smatra vojskom, u pravom smislu te reči, moglo da postoji na Kosovu, objašnjava ona, trebalo bi da se izmeni Ustav Kosova, odnosno da se dvotrećinskom većinom usvoje izmene i da se kroz devet amandmana promeni Ustav.

To je proces će trajati bar 10 godina, odnosno otprilike onoliko koliko je potrebno da se celokupno rešavanja kosovskog pitanja zaokruži, istakla je Lazarevićeva.

Ona podseća da se o „danu D“ po pitanju formiranja vojske na Kosovu govori već skro 30 godina i objašnjava da je svim Albancima onog momenta kada je formirana OVK nedvosmisleno bilo jasno da će ta formacija jednog dana prerasti u vojsku.

Međutim, sve ovo što se danas i ovih dana dešava na Kosovu, iako suštinski ništa novo neće doneti jer je reč samo o promeni naziva i mandata Kosovskih bezbednosnih snaga, u suštini je odvlačenje pažnje javnosti od Specijalnog suda za zločine OVK. Prvi put nakon toliko prepreka i opstruisanja počinju da se naziru prvi koraci rada tog suda, kazala je urednica KoSSev.

 

Izvor Prva/B92, 14. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u