Dojče vele: EU odbija bilo kakve dalje ustupke Mejovoj

Mnogi predsednici država i vlada članica EU su jasno stvili do znanja da sporazum o Bregzitu ne može da se menja

Britanska premijerka iz Brisela se vratila kući gotovo praznih ruku. Garancije Evropske unije za sprovođenje sporazuma o Bregzitu i dalje su pravno neobavezujuće. Drama se nastavlja.

Nešto posle devet sati, nakon sat vremena zajedničke večere, britanska premijerka Tereza Mej je, u plavom zimskom ogrtaču i s malom torbicom u rukama, napustila zgradu „Evropa“ u kojoj se održavao samit Evropske unije. Bez osmeha, bez reči i pogleda uprtog u crveni tepih, britanska premijerka ušla je u jednu od limuzina poznate nemačke marke i nestala u smeru svog hotela.

Iz žurnog odlaska premijerke koja za svoj Bregzit-plan kod kuće u Londonu nema parlamentarnu većinu, nije se moglo razaznati da li je ostalih 27 članica izišlo u susret njenim željama da se još nešto razjasni i da se daju dodatne garancije za Bregzit.

Još prilikom dolaska u Brisel, Tereza Mej je smanjila očekivanja u vezi s ciljevima koje je sama sebi postavila uoči odlaska na samit. Još pre dve nedelje britanska premijerka je dogovor oko Bregzita okarakterisala kao „najviše što je bilo moguće postići“. Zato je i sada govorila da ne veruje u neke „velike pomake“ iako nije definisala kako bi ti „veliki pomaci“ trebalo da izgledaju.

EU SE NE MIČE S MESTA
I u tome je premijerka bila u pravu. Sa Samita je nešto pre ponoći u pismenom obliku potvrđeno ono što je već bilo jasno: nikakvih novih pregovora o Bregzitu neće biti. Niko i ne spominje neki pravno obvezujući tekst o budućoj regulaciji granice između Irske i Severne Irske.

Predsednik Saveta EU Donald Tusk je samo rekao sledeće: „Mi želimo što prisniju saradnju s Velikom Britanijom, koliko god je to moguće. Pregovori o novom sporazumu trebalo bi da započnu odmah nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije“. On je objasnio da namera EU nije korišćenje mehanizama koji bi Veliku Britaniju zajedno sa Severnom Irskom zadržali u carinskoj uniji. „To bi se dogodilo samo u slučaju da ne dođe do novog dogovora o budućnosti odnosa što EU želi izbeći“, zaključio je Tusk.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pohvalio je to što se Tereza Mej „odlučno i hrabro“ bori za ugovor, ali: „Mi još nismo videli nikakve rezultate“. Diplomate zemalja EU smatraju da je nepopustljiv stav 27 članica deo pregovaračke strategije: ne popustiti prerano kako britanski parlament kasnije ne bi postavio još više zahteva.

„Sve je stvar dobrog tajminga“, čuje se iz diplomatskih krugova. Nije isključeno ni da će Tereza Mej u januaru još jednom doći u Brisel. Glasanje o Bregzitu u donjem domu britanskog parlamenta odloženo je za početak sledeće godine.

BEZ NOVIH PREGOVORA
Mnogi predsednici država i vlada članica EU su još uoči večere jasno stvili do znanja da sporazum o Bregzitu ne može da se menja. „Važno je da se izbegne svaki oblik dvosmislenosti. Ne može biti naknadnih pregovora, jer se već mesecima pregovaralo“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kratko je zaključila da je sporazum o Bregzitu „plod pregovora“ i da je „na snazi“ takav kakav jeste. Njena želja je sporazum koji bi izbegao da se granica između Irske i Severne Irske nakon prelazne faze 2021. pretvori u „tvrdu“ granicu.

Britanske diplomate nadale su se da će EU biti popustljiva u pretprazničnom periodu i da će im izaći u susret i to upravo zbog granice između dve Irske. Jer, ako britanski parlament ne potvrdi sporazum, 29. marta 2019. moglo bi da dođe do neregulisanog izlaska Britanije iz EU. To bi automatski rezultiralo „tvrdom“ granicom između Irske i Severne Irske, što EU po svaku cenu želi da izbegne.

Za Britance je problematična klauzula u sporazumu koja određuje da Severna Irska, a time praktično i čitava Velika Britanija, ostaju u carinskoj uniji sve dok se ne postigne konačni sporazum o odnosima Londona i Briselsa. To bi opet praktični značilo da Velika Britanija ostaje u carinskoj uniji, ali bez prava glasa prilikom donošenja odluka o toj istoj uniji. I to je najveći kamen spoticanja za parlament u Londonu.

KRAJ STRPLjENjU?
Litvanska predsednica Dalija Gribauskaite verovatno nije jedina liderka neke od EU-zemalja koja polako gubi strpljenje. „Odlučite se napokon šta želite. Onda će Deda Mraz to i da vam donese“, poručila je preko Tvitera.

Drama oko Bregzita nastavlja se sledeće nedelje u Londonu kada će britanska premijerka da podnese raport pred poslanicima. Za Terezu Mej, samit u Briselu bio je tek početak. Preko božićnih praznika će još biti dosta vremena za razgovore kod kuće, i za formulisanje novih zahteva Briselu.

BREGZIT NIJE JEDINA TEMA
No iako je glavna tema aktuelnog samita EU bio Bregzit, u Briselu se razgovaralo i o drugim stvarima. Gotovo neopaženo je prošla činjenica da su učesnici samita jednoglasno osudili najnoviju rusku agresiju i prisvajanje Azovskog mora, i uveli nove sankcije protiv ruskih državljana. Nadalje, donesen je plan pregovora o budžetu 2021-2027. Do sledeće jeseni trebalo bi da bude donesen srednjoročni finansijski okvir u visini od 1,3 biliona evra. Trenutno je sporno to ko će da zatvori finansijsku rupu u budžetu koju će Bregzit da prouzrokuje. Za sada je od zemalja koje više uplaćuju u budžet nego što iz njega izvlače, jedino Nemačka izrazila spremnost da poveća uplate.

 

Autor Bernd Rigert

 

Izvor Dojče vele, 14. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u