EU prelomila: Bez sankcija Rusiji zbog Kerčkog moreuza

Većina evropskih zemalja smatra da je uvođenje novih ograničavajućih mera protiv Rusije u ovom trenutku kontraproduktivno

Nakon samita u Briselu Savet Evrope je saopštio da neće insistirati na uvođenju novih sankcija protiv Rusije zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, uprkos insistiranju Ukrajine i drugih zemalja istočne Evrope.

Istovremeno, u dokumentu koji je objavljen po završetku samita navodi se i da je EU krajnje zabrinuta zbog eskalacije situacije u Azovskom moru i Kerčkom moreuzu, kao i zbog kršenja međunarodnog prava od strane Rusije.

Kako prenose ruski mediji, ta odluka doneta je jer većina evropskih zemalja smatra da je uvođenje novih ograničavajućih mera protiv Rusije u ovom trenutku kontraproduktivno.

Prema rečima neimenovanog izvora iz struktura EU, neophodno je smanjiti tenzije i rešiti probleme kada je reč o inspekcijama brodova u tim vodama.

EU PRODUŽILA POSTOJEĆE SANKCIJE
Istovremeno, Evropska unija donela je jednoglasno odluku da se produže ekonomske sankcije Rusiji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk napisao na svom Tviter nalogu da je odluka doneta zbog nultog napretka u primeni sporazuma iz Minska.

 

Izvor Sputnjik, 14. decembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u